Презентація на тему «Всеволод Зіновійович Нестайко»


1250



Слайд #1


Презентація на тему: Всеволод Зіновійович Нестайко
Підготувала:
Сорока Надія
Презентація на тему «Всеволод Зіновійович Нестайко» - Слайд #1

Слайд #2


Всеволод Нестайко (1930 р.)
Презентація на тему «Всеволод Зіновійович Нестайко» - Слайд #2

Слайд #3


Всеволод Зіновійович Нестайко народився ЗО січня 1930 року в м. Бердичеві на Житомирщині в сім'ї службовця. Коли Всеволоду було три роки, разом з іншими січовими стрільцями, загинув його батько. Йшов страшний 1933 рік і сім'я, рятуючись від голоду, переїхала до родичів у Київ. Тож все своє свідоме життя Всеволод Нестайко прожив у Києві. Як пише сам письменник: «І хоч би де мені доводилось побувати, хай навіть у найцікавішій подорожі, коли я повертаюсь до Києва, серце у мене б'ється від радісного хвилювання зустрічі з рідним містом». Коли Всеволод Нестайко був маленьким хлопчиком, він страшенно хотів швидше вирости і стати великим та дорослим. «Може, тому, що я був справді малий на зріст, чи не найменший у класі. Малий, худий та ще й рудий. Як вогонь червоний. Мене дражнили «Море горить!», «Пожежна команда». А ще в класі мене називали «Рудий африканський їжачок», — згадує письменник. І щоб швидше вирости, Всеволод годинами стояв під дощем і спати лягав о сьомій. Отак у сні і нетерплячці В. Нестайко і не зогледівся, як несподівано виріс майже під два метри і перестав бути рудим. «І раптом збагнув, що даремно поспішав вирости, що дитинство — найпрекрасніша, найщасливіша пора людського життя. І так мені захотілося повернутися назад! Назад —у дитинство. Та нема у часу дороги назад», — зізнається він.
Презентація на тему «Всеволод Зіновійович Нестайко» - Слайд #3

Слайд #4


Всеволод Нестайко — лауреат літературної премії імені Лесі Українки (за повість-казку «Незвичайні пригоди в лісовій школі»), премії імені Миколи Трублаїні (за повість-казку «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків»), премії імені Олександра Копиленка (за казку «Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя»). На першому Всесоюзному конкурсі на кращу книгу для дітей за повість в оповіданнях «П'ятірка з хвостиком» він був удостоєний другої премії. 1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г. К. Андерсена як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури..
Презентація на тему «Всеволод Зіновійович Нестайко» - Слайд #4

Слайд #5


Тореадори з Васюківки — це дитяча книжка, роман українського письменника Всеволода Нестайка, написаний у 1963—1970 роках, у віці 33-ох років. Вперше видавався у 70-тих роках видавництвами «Веселка» та «Школа». Перекладено на близько 20 інших мов і внесено до почесного списку Андерсена.
Презентація на тему «Всеволод Зіновійович Нестайко» - Слайд #5

Слайд #6


Дякую за увагу!
Презентація на тему «Всеволод Зіновійович Нестайко» - Слайд #6