Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1)


1305



Слайд #1


Перша книжка поезій Павла Тичини - «Сонячні кларнети» (тоді писалося «Соняшні»), вийшла друком у 1918 р.
Назва збірки — це поетичне вираження авторського розуміння гармонії всесвіту.
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #1

Слайд #2


До збірки входять 44 твори, поєднані між собою змістом і стилем
увертюра — вірш «Не Зевс, не Пан...»
Лірика з пейзажними і любовними мотивами
«Гаї шумлять»,
«А я у гай ходила»,
«Хор лісових дзвіночків»,
«Подивилась ясно»,
«О люба Інно...»,
«Арфами, арфами...»,
«Ви знаєте, як липа шелестить»
1.
«світла нота збірки»
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #2

Слайд #3


Вірші про народне горе, принесене Першою світовою війною:
«Хтось гладив ниви...»,
«Іще пташки...»
2.
трагізм
Україна і революція
«Одчиняйте двері...»,
«По блакитному степу»,
«Скорбна мати» та інші
3.
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #3

Слайд #4


Павло Тичина як митець народився в 1918 році збіркою «Сонячні кларнети», яка принесла йому славу і визнання. Вона ознаменувала появу нового таланту, яскравої художньої індивідуальності. Н літературну ниву вийшов поет-лірик, котрий своєю майстерністю, щирістю і задушевністю, Любов'ю до життя і людини примушує згадати імена світочів національної літератури — Шевченка, Франка, Лесі Українки.
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #4

Слайд #5


Образ «сонячних кларнетів» — це не тільки символ краси вічно юної, сповненої барв і музики природи, а й втілення прагнень до всього сонячного, радісного, життєдайного, овіяного молодістю. Образ сонця, як джерела життя на землі, сили, що дарує людям радість, виражає мрію поета про щасливе життя. А коли співець бачив людське лихо, коли сум огортав його серце, він не падав у розпач. Не вгасала його мрія в перемогу світлого, гуманістичного над темрявою.
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #5

Слайд #6


Ліричний герой збірки — юнак, який багатий і щедрий душею, романтик, закоханий в красу світу, в природу, в життя. Це уособлення самої молодості, що лиш ступила на життєвий поріг і чарує свіжістю та чистотою почуттів, благородними поривами.
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #6

Слайд #7


Вірш «Ой не крийся, природо» розкриває ідею єдності людини і природи. Настрій ліричного героя перебуває в гармонії з природою: то сумний, то світлий прозорий, наче барви золотої осені. Простий, звичайний краєвид у вірші «Гаї шумлять» захоплює митця чарівністю гаю, річки, хмарки в небі.
Читаєш — і в уяві постають образи: гаї шумлять, дзвін гуде, тихий шепіт трав, хмарки біжать, небо, край — як золото. Ліричний герой захоплений красою рідної землі, приходом весни, «запашної, квітами — перлами закосиченої».
Шум гаїв — наче ніжно тонні звуки арф, тому і назва поезії — «Арфами, арфами». Весна пробуджує глибокі думи, якими переповнене все довкола, думи про грядущі бої, бої за людське щастя. У чистому повітрі — передгрозова напруга: «Буде бій вогневий!». Цим почуття охоплене серце героя, людини, закоханої в рідний край..
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #7

Слайд #8


Там, де світ повниться музикою, переливається барвами, народжується прекрасне. А супутником його є любов. Для Тичини де любов — там краса, висока поезія. Його вірші «Не дивися так привітно», «О любо Інно», «Цвіт в моєму серці» приваблюють тихою ніжністю мовою чистого і чесного серця. Любов примушує природу цвісти, грати барвами, співати чудесні пісні
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #8

Слайд #9


Тичина одкриває її красу через величне і священне почуття любові. Тичина замислюється над філософською темою Людини і часу. Пори року природи в «Пастелях» відповідають «порам» людського життя. Осінь — пора задуми, легкого смутку. Весна уособлює молодість. Літо — зрілість, повноліття. Природа, а з нею людина, живуть за законами постійної змінюваності, плинності, руху в часі і просторі. «Філософія часу» спирається в Тичині на поетичне зіставлення людського віку з добою.
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #9

Слайд #10


У людини є також свій ранок, день, вечір і ніч. Перша пастель дає чарівний малюнок ранку. В природі, який віє чарами людського ранку — дитинства. Воно оживає казкою про зайчика, довірливою безтурботністю, поезією духовної «Пробіг зайчик. Дивиться — світанок! Сидить грається, Ромашкам очі розтулює».
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #10

Слайд #11


Але на зміну цій картині приходить інша:
А на сході небо пахне.
Північний чорний плащ ночі
Вогняними нитками сточують,
Сонце.
Чорний і червоно-вогнистий кольори розвивають мотив боротьби світла і темряви, добра і зла, навіюють думку про швидкоплинність людського життя.
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #11

Слайд #12


Важливою темою збірки є проблема, національного відродження віками гнобленого и приниженого українського народу. Поема «Золотий гомін» — віра у національне і соціальне визволення рідної України «Звідси — пафос омріяної волі, повна відсутність недружелюбного ставлення до інших народів. Поема — гімн весняному сонцю, повносилою буття:Над Києвом — золотий гімн, Іголуби, і сонце!Внизу —Дніпро торкає струни.
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #12

Слайд #13


Біль і тривога за долю рідної землі постають в образі скорбної матері, який є традиційним у творчості багатьох поетів світу. «Проходила по полю... — такими словами починається і закінчується кожний із віршів, тетраптих «Скорбна мати». Проходила Мати Марія і пильне око її не могло не затримати — «чийсь труп в житах чорніє...» Лютує смерть в Україні: Не буть ніколи раю У цим кривавім краю, У краю, де навіть квіти звіробою Із крові тут юрбою Зросли на полі бою... «Скорбна мати» — це біль і тривога за долю Батьківщини, це українська Голгофа.
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #13

Слайд #14


У ранній ліриці Тичини життєрадісність, краса природи і людини, залюб-леність у чарівний світ перемежовується з багряно-кривавими відсвітами, які символізують велику тривогу, нагадують про тяжкі випробування часу, про людські трагедії.
«Сонячні кларнети» — книга поетичних шедеврів П. Тичини, яка чарує, облагороджує кожного, хто припаде до неї спраглими устами.
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #14

Слайд #15


ВИ ЗНАЄТЕ, ЯК ЛИПА ШЕЛЕСТИТЬ
Ви знаєте, як липа шелестить
У місячні весняні ночі? —
Кохана спить, кохана спить,
Піди збуди, цілуй їй очі,
Кохана спить...
Ви чули ж бо: так липа шелестить.
Ви знаєте, як сплять старі гаї? —
Вони все бачать крізь тумани.
Ось місяць, зорі, солов'ї...
«Я твій»,— десь чують дідугани.
А солов'ї!..
Та ви вже знаєте, як сплять гаї!
1911
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #15

Слайд #16


О панно Інно, панно Інно!
О панно Інно, панно Інно!Я — сам. Вікно. Сніги...Сестру я Вашу так любив —Дитинно, злотоцінно.Любив? — Давно. Цвіли луги...О люба Інно, ніжна Iнно,Любові усміх квітне раз — ще й тлінно.Сніги, сніги, сніги...Я Ваші очі пам'ятаю,Як музику, як спів.Зимовий вечір. Тиша. Ми.Я Вам чужий — я знаю.А хтось кричить: ти рідну стрів!І раптом — небо... шепіт гаю...О ні, то очі Ваші.— Я ридаю.Сестра чи Ви? — Любив...1915
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #16

Слайд #17


Флора
С.Боттічеллі
Арфами, арфами
Арфами, арфами —золотими, голосними обізвалися гаїСамодзвонними:Йде веснаЗапашна,Квітами-перламиЗакосичена.Думами, думами —наче море кораблями, переповнилась блакитьНіжнотонними:Буде бійВогневий!Сміх буде, плач будеПерламутровий...Стану я, гляну я —скрізь поточки як дзвіночки, жайвороняк золотийЗ переливами:Йде веснаЗапашна,Квітами-перламиЗакосичена.Любая, милая,—чи засмучена ти ходиш, чи налита щастямвкрай.Там за нивами:Ой одкрийКолос вій!Сміх буде, плач будеПерламутровий...1914
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #17

Слайд #18


«Свобода, що веде народ»
(фр. La Liberté guidant le peuple)
Ежен Делакруа.
Одчиняйте двері...
Одчиняйте двері —tНаречена йде!tОдчиняйте двері —tГолуба блакить!tОчі, серце і хоралиtСтали,tЖдуть...tОдчинились двері —tГоробина ніч!tОдчинились двері —tВсі шляхи в крові!tНезриданними сльозамиtТьмамиtДощ...t1918
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #18

Слайд #19


Пам'яті тридцяти
На Аскольдовій могиліПоховали їх - Тридцять мучнів українцівСлавних, молодих...На Аскольдовій могиліУкраїнський цвіт! - По кривавій по дорозіНам іти у світ.На кого посміла знятисьЗрадницька рука?Квітне сонце, грає вітерІ Дніпро-ріка...
На кого завзявся Каїн? Боже, покарай! - Понад усе вони любилиСвій коханий край.Вмерли в Новім ЗаповітіЗ славою святих. -На Аскольдовій могиліПоховали їх. 1918
Аскольдова могила
могила-пам'ятник студентам
Презентація на тему «Перша книжка поезій Павла Тичини» (варіант 1) - Слайд #19