Презентація на тему «Застосування амоніаку і солей амонію»


1802



Слайд #1


Застосування амоніаку і солей амонію
Презентація на тему «Застосування амоніаку і солей амонію» - Слайд #1

Слайд #2


Аміак, амоніак, амоняк, NH3 — неорганічна сполука, безбарвний газ із різким задушливим запахом, легший за повітря, добре розчинний у воді.
Солі амонію - це кристалічні речовини з іонним типом зв'язку. До складу солей амонію входять один або кілька катіонів і аніон кислотного залишку. Солі амонію утворюються при взаємодії відповідних кислот з амоніаком (NH3) або розчином гідроксиду амонію (NH4OH). Більшість солей амонію безбарвні.
Презентація на тему «Застосування амоніаку і солей амонію» - Слайд #2

Слайд #3


Застосування
Презентація на тему «Застосування амоніаку і солей амонію» - Слайд #3

Слайд #4


Застосування
Солі амонію застосовуються в хімічній промисловості і як мінеральні добрива в сільському господарстві.
Широко застосовують у виробництві сухих гальванічних елементів, при паянні (амоній хлорид, або нашатир), у хлібопекарському та кондитерському виробництвах (амоній гідрогенкарбонат).
Презентація на тему «Застосування амоніаку і солей амонію» - Слайд #4

Слайд #5


Застосуванняу хімічній промисловості
Презентація на тему «Застосування амоніаку і солей амонію» - Слайд #5

Слайд #6


Застосування
Амоніак — один з найважливіших продуктів сучасної хімічної промисловості. Головною галуззю його застосування є виробництво нітратної кислоти і азотних добрив, соди за аміачним способом та ін. Аміак застосовується в органічному синтезі як холодоагент, для азотування стилі, у медицині (нашатирний спирт).
Крім того, аміак використовують для виробництва багатьох інших хімічних продуктів. Зріджений аміак і водний розчин аміаку застосовують безпосередньо як азотне добриво.
А також використовують як компоненти вибухових сумішей (амоній нітрат).
нашатирний спирт
Презентація на тему «Застосування амоніаку і солей амонію» - Слайд #6

Слайд #7


Застосуванняв сільському господарстві
Презентація на тему «Застосування амоніаку і солей амонію» - Слайд #7

Слайд #8


Застосування
Нітрат амонію NH4NO3 (амонійна селітра) дуже багате на азот добриво. Але нітрат амонію має істотний недолік — на вологому повітрі він мокріє, а при висиханні утворює тверді куски. Цілком сухий нітрат амонію може вибухати. Тому його застосовують як добриво в суміші з сульфатом амонію. Така суміш на повітрі не мокріє; не злежується і являє собою дуже цінне добриво, особливо під цукрові буряки, картоплю та інші культури.
Сульфат амонію (NH4)2SO4 — одне з найстаріших азотних добрив. Його добувають у великих кількостях нейтралізацією сульфатної кислоти аміаком. Сульфат амонію не гігроскопічний і не злежується. Він значно підвищує врожайність таких культур, як жито, пшениця, картопля і особливо чай і рис.
Презентація на тему «Застосування амоніаку і солей амонію» - Слайд #8

Слайд #9


Застосування
Хлорид амонію NH4Cl одержують нейтралізацією хлоридної кислоти аміаком. Він теж не гігроскопічний і не злежується. Але на відміну від сульфату амонію його не вносять під такі культури, як цукрові буряки, тютюн тощо, оскільки іони хлору на ці культури впливають негативно.
Рідкий аміак і аміачна вода є найбагатшими добривами за вмістом азоту. Рідкий аміак, як і аміачну воду, стали застосовувати як азотні добрива лише останнім часом, коли були розроблені методи внесення в ґрунт добрив у рідкому стані.
Презентація на тему «Застосування амоніаку і солей амонію» - Слайд #9

Слайд #10


Дякую за увагу!
Презентація на тему «Застосування амоніаку і солей амонію» - Слайд #10