Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2)


875



Слайд #1


Проект на тему:«Франклін Делано Рузвельт»
Виконав:
Учень 10 класу
Пурій Руслан
Вчитель:
Коцій М. В.
Слов'ятинський НВК
Слов'ятин 2013
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #1

Слайд #2


Зміст
Вступ
Біографія
Початок політичної кар'єри
Перше президенство
«Новий курс» Рузвельта
Друге президентство
Третє президентство
Четверте президентство
Цікаві факти
Висновок
Використана література
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #2

Слайд #3


Вступ
Франклін Делано Рузвельт є найвидатнішим, наймогучнішим і найрезультативнішим політиком США в XX столітті. Він був президентом воєнного часу. В свій час сучасники не тільки безмежно поважали його, але й різко критикували і навіть ненавиділи. Однак, Рузвельт був великим переможцем Другої світової війни, і коли він помер, США стали новою супердержавою світу.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #3

Слайд #4


Мета даної роботи: Познайомити вас з визначним державним і політичним діячем ХХ століття Франкліном Делано Рузвельтом.
Завдання, які були поставленні:
Вивчити біографію 32-ого президента США.
Показати значимість проведених реформ.
Дослідити взаємодію великого політика на соціальні верстви населення.
Проаналізувати передумови і етапи формування політики «ізоляцизму».
На основі об'єктивного аналізу, показати підсумки і наслідки зовнішньої політики США напередодні війни.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #4

Слайд #5


Біографія
Майбутній президент народився 30 січня 1882 року в сім'ї Джеймса Рузвельта і його другої дружини Сари Делано. Батько Рузвельта володів спадковим володінням Гайд-Парк на ріці Гудзон і солідними пакетами акцій у ряді вугільних и транспортних компаній. Мати Рузвельта, Сара Делано, також приналежала до місцевої аристократії.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #5

Слайд #6


Біографія
В дитинстві Рузвельт щоліта подорожував з батьками по Європі (тому він непогано володів іноземними мовами) і відпочивав на морському узбережжі Нової Англії або на канадському острові Кампобелло (поблизу Іст-Порту, штат Мен), де захопився мореплавством.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #6

Слайд #7


Біографія
До 14 років Рузвельт отримував домашню освіту. В 1896—1899 рр. він навчався в одній із кращих привілейованих шкіл в Гротоні (штат Массачусетс). В 1900—1904 рр. Рузвельт продовжив навчання в Гарвардському університеті, де здобув ступінь бакалавра. В 1905—1907 рр. він відвідував юридичну школу Колумбійського університету і дістав право на адвокатську практику, яку розпочав в солідній юридичній фірмі на Уолл-стріт.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #7

Слайд #8


Початок політичної кар'єри
В 1910 році Рузвельт прийняв принадну пропозицію від Демократичної партії США в своєму рідному адміністративному окрузі балотуватися в якості сенатора в легіслатуру штату Нью-Йорк і здобув перемогу.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #8

Слайд #9


Початок політичної кар'єри
Недопрацювавши третього строку в легіслатурі штату, Рузвельт перебрався в Вашингтон. Будучи помічником морського міністра (1913—1921), он виступав за посилення флоту, укріплення обороноздатності США, сильну президентску владу і активну зовнішню політику.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #9

Слайд #10


Початок політичної кар'єри
В 1920 році під лозунгом вступу США в Лігу Націй Рузвельт балотувався від Демократичної партії в віце-президенти США на пару з кандидатом в президенти Дж. Коксом. Пробувши два строки на пості губернатора, Рузвельт отримав досить цінний стаж, що пригодився йому в роки президентства.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #10

Слайд #11


Перше президентство
На президентських виборах 1933 року Рузвельт отримав більшість голосів. За нього проголосували — 22,8 млн. осіб (Г. Гувер — 15,7 млн.). Він став 32-м президентом США.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #11

Слайд #12


Перше президентство
Вступаючи на посаду в холодний похмурий день 4 березня 1933 р. , біля стін Капітолію перед 100 тисячами присутніх Рузвельт звернувся до друзів американців зі словами: «Прийшов час сказати правду, всю правду- відверто і сміливо. Не личить нам також ухилятися від чесної оцінки становища, в якому перебуває сьогодні наша країна ... Єдине, чого нам слід боятися - самого страху, безрозсудного, безликого, невиправданого жаху, який паралізує зусилля, необхідні для перетворення відступу у наступ». Рузвельт закликав американців діяти негайно, усвідомити взаємозалежність один від одного. Не можна просто брати, треба і віддавати. 
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #12

Слайд #13


Перше президентство
Країна переживала найглийшу і наймасштабнішу економічну кризу в своїй історії. До моменту офіційного вступу Рузвельта на посаду президента банківська і фінансова системи США зазнали повного краху. Банки не могли нормально функціонувати, і губернатори майже всіх штатів оголосили про їх закриття.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #13

Слайд #14


Перше президентство
Тому свій перший робочий день президент Рузвельт змушений був почати з вживання термінових надзвичайних заходів з порятунку банків, яких у США налічувалося близько 14207, з них федеральними були 4897 банків, а решта - місцевими.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #14

Слайд #15


Перше президентство
У Франкліна Делано Рузвельта була сильна «зброя» — ділове і відверте спілкування з більшістю американців. Він створював стійке переконання, що його уряд не протистоїть народу, а виконує його волю, відгукується практичними справами на потреби й турботи людей. Така політика докорінно змінювала погляди американців на роль уряду, кликала до співпраці, до спільних дій.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #15

Слайд #16


«Новий курс» Рузвельта
«Новий курс» - назва економічної політики, що проводилась адміністрацією Франкліна Делано Рузвельта починаючи з 1933 року з метою виходу з масштабної економічної кризи (Великої депресії), що охопила США в 1929-1939.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #16

Слайд #17


«Новий курс» Рузвельта
Економічні програми «Нового курсу» були проведені через Конгрес під час першого президентського терміну Рузвельта в 1933-1936 роках. Їх метою було полегшення становища безробітних, відновлення економіки і реформа фінансової системи з метою запобігання повторення Великої депресії.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #17

Слайд #18


«Новий курс» Рузвельта
Перетворення Рузвельта за «Новим курсом» охоплювали практично всі сфери суспільного життя, його реформи полягали в наступному: стабілізація грошової системи, реформи в сільському господарстві, боротьба з безробіттям, закони про відновлення промисловості, закони про працю, пенсійні фонди, житлове будівництво.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #18

Слайд #19


Друге президентство
1936 - знову президентські вибори. «Новий курс» поправив обстановку: 8 млн. людей отримали работу. Індекс промислового виробництва піднявся з 58 пунктів у 1932 році до 101 пункту в 1934 році. Обсяг соціального страхування склав 3 млрд. доларів, національний дохід збільшився на 30 відсотків.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #19

Слайд #20


Друге президентство
Другий термін відзначився спадом виробництва навесні 1938 року. У виступах біля каміна звучали нові теми: про заходи щодо стабілізації економіки, про введення справедливих норм праці, наданні допомоги безробітним, збереженні урядових витрат на громадські роботи, про розширення банківського кредиту та інші.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #20

Слайд #21


Третє президентство
У 1940 році, напередодні президентських виборів, Рузвельт вирішив не висувати свою кандидатуру на третій термін. Коли на конвенті демократичної партії, що проходив у Чикаго, почали зачитувати послання Рузвельта про небажання балотуватися, зал вибухнув вигуками: «Америка хоче Рузвельта » , «Всі за Рузвельта»... Наступного дня його одностайно обрали кандидатом. В цей відповідальний момент Рузвельт змушений був погодитися. На виборах він отримав 27,2 млн. голосів , за республіканського кандидата було віддано 22,3 млн. голосів. Вперше в історії США Рузвельт третій раз поспіль став президентом США.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #21

Слайд #22


Третє президентство
1941 - 1942 роки стали переломними у внутрішній і зовнішній політиці США. У зв'язку з вступом Сполучених Штатів у війну почалася велика перебудова економіки у бік розвитку оборонних галузей. Держава фінансувала спорудження військових заводів, виділяла кошти приватному сектору для укладання військових контрактів. Створювався механізм управління мобілізаційною програмою.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #22

Слайд #23


Четверте президентство
У 1944 році Рузвельт дав згоду балотуватися на пост президента на четвертий термін. Головнокомандувач не міг залишити свою армію і хотів реалізувати ідею про створення після війни Організації Об'єднаних Націй.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #23

Слайд #24


Четверте президентство
Президент вже обмірковував свій виступ на майбутньому засіданні ООН. «Світ, який ми будуємо, - зазначав Рузвельт, - повинен бути світом, що базуються на спільних зусиллях всіх країн ...». Кримська конференція «покликана позначити кінець системи односторонніх дій, замкнутих блоків, сфер впливу, балансу сил і всіх інших подібних методів, які використовувалися століттями і завжди невдало ...».
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #24

Слайд #25


Четверте президентство
Після напружених місяців Рузвельт вирішив відпочити в його улюбленому «Ворм-Спрінг». Там в сонячний і теплий день 12 квітня 1945 його наздогнала смерть - крововилив у мозок. Виконюючи його волю, Рузвельта поховали в Гайд-парку, на його батьківщині, де він провів своє дитинство, де почав свою політичну кар'єру.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #25

Слайд #26


Цікаві факти
Франклін Рузвельт відзначився серед людей, які намагалися воскресити образ знаменитого літературного героя, придуманого Артуром Конан Дойлем, написавши твір «Бейкер-стріт фоліо: п'ять записок про Шерлока Холмса від Франкліна Делано Рузвельта» (1945).
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #26

Слайд #27


Цікаві факти
На честь Франкліна Рузвельта в радянські часи названа вулиця в Ялті.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #27

Слайд #28


Висновок
Ім'я Франкліна Делано Рузвельта ввійшло в історію не тільки США, але й інших країн. Його діяльність залишила глибокий слід не тільки в подіях міжнародної історії, але й в сфері внутрішньої соціально-економічної політики в плані подолання найтяжчих наслідків економічної кризи і депресії, що обрушилися на США в тридцяті роки XX століття. Різнобічний досвід і уроки його політики мають велике значення і в багатьох випадках співзвучні з тими економічними і соціальними проблемами, з якими зіштовхується наша держава на протязі останніх років. До його ідей, практичних кроків в політиці люди будуть повертатися знову і знову. Шукати відповіді на свої питання.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #28

Слайд #29


Використана література
Яковлев Н.Н. Франклин Рузвельт - человек и политик. М., 1981 Мальков В.Л. Франклин Рузвельт. М., 1988
Н. Я. Надеждин. Франклин Делано Рузвельт: «Америка обновленная»: Биографические рассказы. М.: Майор, Осипенко, 2011. 192 с., Серия «Неформальные биографии», 2000 экз., ISBN 978-5-98551-148-2
Н. Н. Яковлев. Франклин Д. Рузвельт — человек и политик. 5-е изд. М.: РИПОЛ КЛАССИК, 2003. 592 с. Серия «Законы власти», 5000 экз., ISBN 5-7905-1764-1.
Мальков В. Л. Франклин Рузвельт. Проблемы внутренней политики и дипломатии: Историко-документальные очерки. М., 1988.
В. Л. Мальков. «Новый курс» в США. Социальные движения и социальная политика.: Изд-во Наука, 1973.
«Электронная еврейская энциклопедия» http://www.eleven.co.il/article/13619
«Мегаэнциклопедия Кирилла и Мефодия» http://www.megabook.ru/Article.asp?AID=668725
«Академик» http://dic.academic.ru/dic.nsf/enc_colier/
«Википедия» https://ru.wikipedia.org/
«HappyBai» http://www.happybai.ru/2012/02/blogpost_1346.html
«Slovoblog» http://www.slovoblog.ru/bes/ruzvelt_franklin_delano_1882_19
Переклад з російської мови Руслана Пурія.
Презентація на тему «Франклін Делано Рузвельт» (варіант 2) - Слайд #29