Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5)


2607



Слайд #1


Велика Британія
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #1

Слайд #2


Вели́ка Брита́нія (від повна назва Сполу́чене Королі́вство Вели́кої Брита́нії та Півні́чної Ірла́ндії, скорочено Сполу́чене Королі́вство, відома також як Великобрита́нія, Брита́нія або
 А́нглія) — суверенна держава, розташована біля північно-західного узбережжя континентальної Європи. Територія Сполученого Королівства включає острів Великобританію, частину острова Ірландія та численні невеликі острови. Північна Ірландія — єдина частина Сполученого Королівства, що має суходільний кордон з іншою суверенною країною — Республікою Ірландією. Всі інші кордони є водними: Сполучене Королівство оточено Атлантичним Океаном, Північним морем, протокою Ла-Манш та Ірландським морем.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #2

Слайд #3


Сполучене Королівство унітарна держава, конституційна монархія з парламентською системою управління. Столиця Королівства — місто Лондон. Королівство об'єднує чотири країни: Англію, Північну Ірландію, Шотландію та Уельс. Три з цих країн мають національні уряди з різним ступенем повноважень, розташовані у Белфасті,Единбурзі та Кардіффі, відповідно. Зі Сполученим Королівством асоційовані Коронні володіння, хоча вони й не є його частиною конституційно. Сполучене Королівство має 14 Заморських територій.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #3

Слайд #4


Сполучене королівство розвинена країна, шоста у світі за номінальним ВВП і сьома за ВВП з врахуванням купівельної спроможності. У 19 ст. і в першій половині 20 ст. вона була найбільш економічно потужною країною у світі, і досі зберігає значний економічний, культурний, військовий, науковий та політичний вплив. Велика Британія — ядерна держава, третя у світі за військовими витратами. Сполучене Королівство є постійним членом Ради безпеки ООН з моменту її заснування
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #4

Слайд #5


Воно також є членомСпівдружності націй, Ради Європи, Європейського Союзу, Великої сімки, Великої вісімки, Великої двадцятки, НАТО, Організації економічного співробітництва та розвитку, Світової організації торгівлі.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #5

Слайд #6


Велика Британія складається з 4 головних адміністративно-політичних частин (історичні країни):
 Англія (39 графств, 6 метрополітенських графств та Великий Лондон), адміністративний центр — Лондон;
 Уельс (22 унітарні утворення: 9 графств, 3 міста й 10 міст-графств), адміністративний центр — Кардіфф;
 Шотландія (12 областей: 9 округів і 3 загальні території), адміністративний центр — Едінбург;
 Північна Ірландія (26 округів), адміністративний центр — Белфаст.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #6

Слайд #7


Рєльєф
Рельєф центральної, і південно-східної частин Великої Британії горбисто-рівнинний; у Шотландії, Уельсі і Ольстері переважають невисокі гори і височини, сильно згладжені льодовиками та річковою ерозією. Півострів Уельс зайнятий Кебрійськими горами, на південь від Шотландії розташовані Пеннінські та Камберлендські гори. Найвищі гори Великої Британії знаходяться на Північно-Шотландському нагір'ї. Гора Бен-Невіс, розташована недалеко від верхів'я затоки Лох-Лінне, підіймається до висоти 1343 м над рівнем моря, а в районі перетину цього нагір'я і Грампіанських гір декілька вершин перевищують 1200 м. Головні ріки: Темза, Северн, Трент, Мерсі.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #7

Слайд #8


За особливостями рельєфу територія Великої Британії поділяється на дві основні області. Висока Британія (включаючи Північну Ірландію), розташована на півночі і заході країни, підстилається стійкими древніми корінними породами і являє собою в основному сильно розчленовані височини і менш поширені низовини. На півдні і сході розташована Низька Британія, характерна горбистим рельєфом, невеликими височинами і декількома гірськими районами; в її основі залягають більш молоді осадові породи. Границя між Високою і Низькою Британією проходить приблизно в південно-західному напрямі від Ньюкасла в гирлі р. Тайн до Ексетера в гирлі р. Екс на півдніДевона.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #8

Слайд #9


Клімат
Клімат Сполученого Королівства м'який, що пояснюється головним чином впливом Північно-Атлантичної течії (продовження Гольфстріму), що приносить теплі води до західного побережжя Європи.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #9

Слайд #10


Сполучене королівство — конституційна монархія, яку очолює король або королева. Під конституцією розуміється сукупність різних документів, що регулюють питання конституційного характеру. Сюди належать статути або акти парламенту (наприклад, Велика хартія вольностей 1215 року і Білль про права 1689 року), судові прецеденти, неписані звичаї і угоди.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #10

Слайд #11


У Великобританії конституція не кодифікована, тобто у вигляді окремої книжечки з назвою «Конституція» не існує. Проте елементи британської конституції цілком оформлені у вигляді письмових документів. Таким документом можна вважати, наприклад, Велику хартію вольностей.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #11

Слайд #12


Промисловість
Провідна економіка у сфері фінансових послуг, фармакологічної і військової промисловості. Стабільні ТНК. Високоточні технології і хайтек (телекомунікації і біотехнології). Видобуток нафти і газу з Північного моря. Інновації в розробках програмного забезпечення. Гнучкі умови праці. Успішно уловлює тенденції в зниженні курсів валют. Низьке безробіття (у 2004 р. 4%).
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #12

Слайд #13


Основні галузі промисловості: машинобудівна, електрообладнання та автоматика, корабле- та авіабудівна, електроніка, металургія, хімічна, вугільна, нафтова, паперова, харчова, текстильна, легка промисловість. Розвинуті всі види сучасного транспорту. Головні порти: Лондон, Ліверпуль, Манчестер, Мілфорд-Гейвен, Галл, Саутгемптон,Іммінгем.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #13

Слайд #14


Економічно активне населення становить 31.2 млн. чол. У сільському господарстві зайняте 1,4% населення, в промисловості — 18,2% населення, у сфері послуг — 80,4% населення. Рівень безробітних — 5,5%. Грошова одиниця — фунт стерлінгів = 100 пенсів.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #14

Слайд #15


Сільське господарство
Найголовніші сільськогосподарські культури — пшениця, ячмінь, овес, цукрові буряки, картопля і рапс. Тоді як істотний відсоток пшениці, ячменю і рапсу ідуть на корм тваринам, багато із залишку обробляється для людського споживання. Сполучене Королівство досягло високого рівня самостійності у виробництві основної сільськогосподарської продукції за винятком цукру і сиру.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #15

Слайд #16


Лісництво
Майже одна-десята частина сухопутної території Сполученого Королівства віддана лісоводству. Комісія Лісоводства підтримується урядом і керує майже половиною всіх лісів, а решта — в основному в приватних руках. Місцеве виробництво лісоматеріалу забезпечує менш ніж одну-п'яту частину попиту Сполученого Королівства. Більшість нових насаджень — хвойні ліси в нагірних областях, але комісія заохочує посадку широколистих дерев.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #16

Слайд #17


Рибальство
Хоча Сполучене Королівство — одна із провідних держав Європи за виловом риби, риболовна промисловість була в тривалому занепаді. Рибальські межі були розширені до 200 морських миль (370 км) від берега в середині 1970-х. Рибна промисловість Британії зараз забезпечує тільки половину повного попиту країни. Найголовніша для вилову риба — тріска, пікша, макрель, мерлан і камбала, також молюски, зокрема норвезькі омари, омари, краби та устриці.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #17

Слайд #18


Ресурси та енергія
Сполучене Королівство має відносно обмежені запаси економічно цінних мінеральних ресурсів. Тут видобувають деякі важливі метали, в особливості олово, яке забезпечує місцевий попит наполовину, і цинк. Є достатні постачання неметалічних мінералів, зокрема піску, гравію, вапняку, доломіту, крейди, сланцю, бариту, тальку,глини і глинистого сланцю.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #18

Слайд #19


Британія має більше важливих енергетичних ресурсів, ніж більшість інших країн Європейського Союзу, в особливості нафту, природний газ, і вугілля. Вугілля, колись важливий ресурс для британської економіки, зараз стало зменшуватися у важливості. Порівняно з піковим 1913 роком, коли понад один мільйон працівників видобув понад 300 мільйонів тонн вугілля, поточний видобуток впав на більше, ніж на чотири-п'ятих, з навіть більшим скороченням робочої сили. Електростанції — головні споживачі вугілля, але із зростанням використання інших видів палива видобуток вугілля зменшився.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #19

Слайд #20


Мови
Всі основні мови, якими розмовляють у Сполученому Королівстві належать до сім'ї індоєвропейських мов.
Із сучасних мов найранішими є дві форми кельтської мови: гельська мова (з якої походить ірландська, шотландська (гельська) та менська) і бритська мова (з якої походить відроджувана корнська та сучасна валлійська мови).
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #20

Слайд #21


Цікаві факти
1. У Великобританії все навпаки, точніше автомобільний рух. Саме в цій країні зародився лівосторонній рух.
2. Единбург став першим містом у світі, де з'явилася власна пожежна служба.
3. У 2008 році емблемою міста Ліверпуль були «Суперламбананас» ‒ дивні істоти жовтого кольору з головою чи то лами, чи то корови і з хвостом у формі гігантського банана. Ці «чудики» витріщалися з вітрин і плакатів, звеселяючи перехожих своїм виглядом.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #21

Слайд #22


4. «Туманний Альбіон», назва Британських островів, відома багато років тому. Англія отримала її через білосніжні крейдяні скелі і кручі Дувра, розташовані на південному узбережжі.
5. Шотландія може похвалитися найкоротшим авіарейсом в світі. Він триває 1 хвилину 14 секунд з острова Вестра (Westray) на острів Papa Westray.
6. На будь-якій марці латинськими літерами вказується назва країни, що випустила її. Тільки Великобританія звільнена від цього обов'язку, адже вона першою почала використовувати марки.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #22

Слайд #23


8. Ресторани Великобританії зазвичай вимагають від відвідувачів розраховуватися готівкою.
9. У Шотландії чоловік, який відмовився одружитися на жінці, яка зробила йому пропозицію, був зобов'язаний заплатити штраф.
10. Особливістю британської підземки можна назвати те, що не тільки лінії на схемах, але й вагони різних ліній пофарбовані у відповідні кольори.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #23

Слайд #24


11. Девіз на гербі Великобританії написаний французькою мовою: «Dieu et mon droit» («Бог і моє право»).
12. Плащ від дощу був винайдений в 1824 році в Шотландії хіміком, архітектором, художником і дизайнером Чарльзом Макінтошем (Charles Macintosh), уродженцем Глазго. У Великобританії цей предмет одягу досі називають «Mac».
13. Англійський та ірландський парламенти донині друкують прийняті ними акти на папері з телячої шкіри.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #24

Слайд #25


14. У XVII-XVIII століттях всіх, хто відкорковував океанські пляшки з листами королеви, страчували. Адже в ті часи існувала посада королівського відкривача океанських пляшок з листами.
15. Единбург був домом для скай-тер'єра Грея Фрайерза Боббі (Grey Friar's Bobby), який підкорив серця нації тим, що сидів на могилі свого покійного власника впродовж 14 років.
16. Палата Громад ‒ єдине місце в Британії, куди не може ввійти англійська королева, оскільки вона не є членом Палати.
17. У Лондоні розташована найдовша торговельна вулиця в світі ‒ Оксфор-стріт.
18. У Великобританії три найпоширеніші теми для розмови ‒ це спорт, Х-фактор та погода.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #25

Слайд #26


19. В Англії поліцейських називають bobby. Слово походить від імені прем'єр-міністра Великобританії ‒ Роберта Піля (скорочено від Роберт ‒ Боб або Боббі).
20. У Великобританії немає єдиного документу конституції.
21. Найтатуйованіша в світі людина Лакі Даймонд Річ живе на острові Скай в Шотландії. 99,9% поверхні його шкіри покриті татуюванням, яка повторює узор шкури леопарда.
22. Першим в світі програмістом була жінка ‒ англійка Ада Лавлейс.
23. У Великобританії є професія «стояча» в черзі.
24. У Великобританії існує дуже суворий закон, згідно з яким забороняється звішувати ліжко з вікна.
25. Один з найвідоміших шотландських напоїв, віскі, насправді винайшли в Китаї.
Презентація на тему «Велика Британія» (варіант 5) - Слайд #26