Твір на тему: «Чи може замінити спілкування в соціальній мережі безпосереднє спілкування?»



Двадцять перше століття — це пора стрімкого розвитку технологій, особливо інтернету. Сьогодні всесвітня паутина дає нам можливості розважатися, спілкуватися з людьми з будь-якої частини світу і таким чином заводити нових друзів. Тому постає логічне запитання: чи може спілкуваня в соціальній мережі замінити безпосереднє спілкування?

Для мене це складне питання. Я вважаю, що на цю проблему слід подивитися під різними кутами.

З одного боку, знайти справжнього, вірного друга в інтернеті, на мою думку, дуже складно. Аргументом до сказаного може бути те, що через переписку людина не може побачити очі, посмішку, оцінити міміку та жести співрозмовника. А також відчути його настрій, розпізнати інтонації. Все це заважає пізнати знайомого. Адже дослідження показують, що невербальні засоби спілкування дуже важливі та дозволяють донести до співрозмовника до тридцяти п’яти відсотків інформації.

Отже, чи може таке спілкування перерости у щире приятелювання? Думаю, ні. Філософ Джесі Келлерман наголошує: «У наші дні дружба — це щось дешеве, таке, що легко замінити. Зайдіть в інтернет і ви зможете знайти хоч тисячу «друзів». Я погоджуюся із думкою цієї людини. Чи можуть десять «френдів» у «Фейсбуці» замінити одного давнього приятеля? Відповідь очевидна: не можуть. Таким чином, в соціальних мережах рідко можна знайти справжнього друга.

З іншого ж боку, спілкування в інтернеті дає нам шанс знайти нових знайомих та друзів за інтересами. На мою думку, це особливо актуально для сором’язливих та замкнутих людей.

Наприклад, Шелдон Купер, герой американського серіалу «Теорія великого вибуху», казав: «Я фанат усього, що може замінити живе спілкування». Пояснити це можна тим, що Шелдон — дуже складна людина. Він не прагне заводити друзів. Тому, я вважаю, соціальні мережі — це просто знахідка для інтровертів.П роте й екстравертам таке спілкування може стати в пригоді. Бо інколи потрібно запитатися поради, поділитися чимось особистим. У таких випадках мало хто може подолати сором’язливість і звернутися до близької людини. А от у незнайомих волонтерів питають поради досить часто.

Я теж одного разу звернулася за допомогою в анонімну волонтерську службу. Відповіла мені дівчина Анна. Ми спілкувалися рік, а потім зустрілися вживу. Ось так я знайшла вихід із ситуації і нову подругу. Виходить, що спілкування в соціальних мережах може приносити велику користь.

Отже, спілкуватися по інтернету чи ні — особистий вибір кожного. Проте я думаю, що жоден смайлик від друга не замінить живої посмішки на його обличчі. Але це не означає, що потрібно відректися від спілкування в режимі онлайн, оскільки воно може принести вам корисний досвід.