Твір у форматі ЗНО: «Будь-яка проблема – це можливість стати кращим»



Я твердо переконаний, що проблема – це тільки можливість стати кращим. І кожен повинен хоча б спробувати відшукати шлях до її вирішення.

Свої глибокі переконання можу підтвердити такими аргументами: по-перше, опустивши руки, людина починає просто пливти за течією й поступово опускатися вниз. Якщо ж особа приймає виклики долі, проходить через складні життєві випробування, в майбутньому на неї чекає успіх. По-друге, у всіх у житті час від часу трапляються труднощі. Для когось перша двійка в школі – це шлях у нікуди, для іншого – і найтяжче життєве випробування не здається фатальним. Отож, треба дати собі зрозуміти, що будь-яку перешкоду можна здолати, адже для того доля й кидає нам виклики.

Переконливим доказом того, що, полишивши боротьбу, особистість не стане сильнішою та стійкішою до перешкод у майбутньому, може слугувати образ Чіпки Варениченка з роману Панаса Мирного та Івана Білика «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Коли в цього завзятого хлібороба відібрали шматок землі, він перестав бачити сенс у своєму житті: почав пиячити й згодом обрав для себе злочинний шлях на майбутнє.

Переконливим доказом того, що, попри найтяжчі труднощі, життя не закінчується й варто все-таки шукати рішення тих чи інших проблем, може слугувати боротьба Лесі Українки. У той час, як Лариса Петрівна Косач проходила складні випробування, її характер тільки зміцнювався, у ній прокинулося страшенне бажання жити. Ця жінка, попри тяжку хворобу, не полишала творити та «сіять барвисті квітки».

Отже, будь-яка проблема, що з’являється в нашому житті – це можливість самовдосконалитися. Головне, вірити, що якщо докладати зусиль, то будь-які труднощі можна подолати або зробити так, щоб вони не здавалися настільки фатальними. Людина, що не боїться життєвих випробувань, отримує безцінний досвід, який допомагає змінитися на краще.