Твір у форматі ЗНО: «Характер людини творить її долю»



Я переконана в тому, що характер людини творить її долю. Не можна змінити те, що нам дала природа, але кожен із нас, удосконалюючись, розвиваючи й виховуючи себе, має можливість самостійно керувати своїм життям. Можна навести вагомі аргументи, які підтверджують правдивість цієї думки.

По-перше, ні для кого не секрет, що той, хто працює над своїм характером, може досягти бажаного. Бодо Шафер, автор відомої книжки «Як, керуючись характером, керувати успіхом», переконує нас у цьому. Головна героїня твору Кіра через свою вдачу відштовхнула від себе друзів і знайомих, залишившись самотньою. І лише зрозумівши, чому так сталося, почала наполегливо вдосконалювати свій характер. Змінившись на краще, Кіра стала набагато щасливішою, відчула підтримку людей.

Яскравим прикладом того, як жити, гартуючи силу душі, є поезія Лесі Українки «Contra spem spero!». В образній формі Леся показує дорогу самовиховання: від «я хочу крізь сльози сміятись» до «я буду крізь сльози сміятись». Якщо людина своїми вчинками здатна перетворювати власне «хочу» на «буду», вона є творцем життя.

По-друге, лише людина з мужньою вдачею може розраховувати на успіх, прихильність долі.

У зв’язку з цим не можу не згадати про досягнення нашої параолімпійської збірної: люди з вадами здоров’я показали просто неймовірні спортивні результати. Пишаюся тим, що на олімпіаді 2010 року у Ванкувері українська команда ввійшла до п’ятірки лідерів. Ось у кого нам, нащадкам козаків, треба вчитися сили волі й терпінню, вірі в успіх і наполегливості, послідовності в самовдосконаленні.

По-третє, щаслива доля в того, хто доброзичливо ставиться до інших. Саме він отримує моральну підтримку, допомогу від ближніх, яка так часто стає у нагоді на життєвому шляху: без уміння співчувати, дружити, досягати взаєморозуміння не можна почуватися людиною серед людей.

Один із найяскравіших прикладів цього — образ Гобсека в однойменному творі Оноре де Бальзака. В особі цього багатого лихваря автор засуджує егоїзм, жадібність і бездуховність. Скількох людей занапастив Гобсек заради наживи! Тому й помирає він несповна розуму й у цілковитій самотності.

Отже, на долю людини впливають не тільки певні індивідуально-психологічні особливості, які становлять характер. Визначальним є її прагнення до самопізнання й позитивної самореалізації, життєві орієнтири. Та не останню роль щодо особистості відіграють і зовнішні фактори — її оточення та соціальні умови.