Твір на тему: «У своїй хаті своя правда, і сила, і воля» за посланням Тараса Шевченка «І мертвим і живим і ненарожденним...»



Упродовж багатьох віків світ змінювався і разом з ним його частини, які ділилися й створювали менші. Сім’я — це складова роду, яка теж може видозмінюватися протягом свого існування. Зазвичай традиційна родина складається з батька, матері та їхніх дітей. Коли нове покоління підростає, і закінчується повне формування свідомісті молодих людей, то починається утворення нових родин, що передбачає встановлення певних правил і норм у сім’ї.

Кожен член однієї великої сім’ї живе за певними «родинними законами», що є притаманні лише для цієї родини. «У своїй хаті своя правда, і сила, і воля», — цими словами видатний український письменник і художник Тарас Григорович Шевченко говорить про те, що кожна родина живе за певними правилами. Для кожної соціальної групи вони є різні. Наприклад, бідні люди вірять і дотримуються того, що для заможних є неправильним і незрозумілим.

Відомі рядки письменника можна трактувати й іншим чином. Автор використовує образи-символи: «своя хата», «своя сила», «своя воля». Вони допомагають читачеві замислитися й проаналізувати поезію глибше. На мою думку, «своя хата» — це батьківщина, а «своя сила» — рушійна сила нації. Прикладом цього можуть слугувати козаки, які боролися за справедливість на рідній землі. Вони були унікальним явищем в українській історії, адже сила їхнього духу вражала не тільки в Україні, але й далеко за її межами. Козаки виділялися своєю відважністю. Саме ця риса робила їх надзвичайно могутніми й бажаними воїнами військ інших країн.

В двадцять першому столітті українці змогли проявити себе гідними патріотами своєї батьківщини. Свідченням цього є масштабна Помаранчева революція. За допомогою протестів, мітингів, страйків та інших актів громадської непокори українці намагалися донести свою думку, а також змінити своє життя на краще. Наступним рушійним крок в історії нашої країни стала ще одна революція. Після неочікуваного відходу від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію українці розпочали протест проти існуючої влади. Після масштабної революції Гідності весь світ зрозумів, що Україна — це велика країна, яка прагне розвиватися й розвіяти стереотипи, які склалися ще за часів СРСР.

Тарас Григорович Шевченко за допомогою кожної своєї поезії формує великий внесок у духовне життя кожного українця. Він надихає людей на героїчні вчинки й надає прагнення до волі й свободи українському народові.

Відомі рядки з послання «І мертвим, і живим...» говорять про привальне ставлення інтелігенції до своєї держави. Вони нагадують, що кожен громадянин неодмінно повинен цінувати те, що подаровано йому Господом. Протягом віків українці намагалися самоутвердитися й створити цінні сторінки в історії нашої держави. Не завжди ми були першими, і не завжди були сильними в складних ситуаціях, але ми завжди були представниками свого народу. Шевченко наголошує на тому, що нам є чим пишатися. Він вірив у нашу культуру й сприяв її розвитку. Ми повинні продовжувати працювати над собою й робити все для того, щоб наша країна стала по-справжньому незалежною.

Треба вірити в себе й докладати зусилля для того, щоб збагачувати духовний світ цілого народу. Основне — це не цуратися своєї культури, традицій та звичаїв. Якщо ми навчимося цінувати те, що маємо, і продовжувати працювати для збагачення країни, то неодмінно станемо однією з найуспішніших країн Європи.