Твір у форматі ЗНО: «До майбутнього ми йдемо, озираючись у минуле»



Україна... І перед нами постає безліч різноманітних образів. Хтось згадає безкраї пшеничні лани й блакитне небо, перед кимось постане прекрасна Либідь, безстрашний Святослав. Я уявляю нашу країну квітучою та незалежною. Любов кожного до держави повинна проявлятися не в пустих розмовах, а в конкретних справах.

По-перше, розвиток країни залежить від її народу. Люди повинні розуміти, що доля держави в їхніх руках. На жаль, ми лише на словах робимо все задля країни.

Не можу не згадати кіноповість Олександра Довженка «Україна в огні». Автор зображує початок війни з фашистами. Найбільше мені запам’яталися слова німецького полковника Еріха фон Крауза, які він адресував синові: «Ці люди абсолютно позбавлені вміння прощати один одному незгоди навіть в ім’я інтересів загальних, високих. Ти знаєш, вони не вивчають історії... У них немає вічних істин. Тому серед них так багато зрадників». Дуже прикро, що навіть іноземці бачать байдуже ставлення українців до своєї держави. Багато країх боролися за наші родючі землі, а ми так і не зрозуміли цінність і багатство своєї Батьківщини.

По-друге, наша історія сповнена не тільки війн, страждань та втрат. В Україні жили люди, які готові були піти на жертви заради щасливого майбутнього України.

Яскравим прикладом може слугувати гетьман Війська Запорізького Богдан Хмельницький. За його правління держава розвивалася. Найбільше вражає демократична форма правління: скликалися козаки для вирішення важливих питань. У часи Хмельниччини народ був писемним, умів читати, знав порядок церковних служб. Гетьман усе створив сам: військо, фінанси, державне господарство, відносини з сусідніми державами. Хмельницький — талановита, розумна, мудра, рішуча людина, віддана інтересам народу. Він має бути прикладом для наслідувааня нинішнім людям при владі.

Отже, ми маємо проявляти любов до нашої країни. Треба почати з себе, щоб згодом будувати щасливе життя в державі. Ми маємо розуміти, що життя наступних поколінь залежить від нас. Цінуймо нашу Україну й тих людей, що готові віддати все заради світлого майбутнього!