Твір у форматі ЗНО: «Одні кажуть, що друзі перевіряються в біді, інші наполягають на тому, що справжній друг може порадіти за твої успіхи. Чи є місце заздрощам у товариських стосунках?»



Заздрість — найгірше і, мабуть, найвідразніше людське почуття, особливо, коли воно виявляється в ставленні до близьких людей. Тож, я вважаю, що в справжніх дружніх стосунках немає місця заздрощам.

По-перше, справжня дружба — це довершені стосунки між людьми, досягнуті лише за умови спільної, наполегливої і постійної праці над ними. Заздрість же, у цьому відпрацьованому механізмі, є недопустимою, адже коли вона оволодіває людиною, то порушує всю цю довготривалу й важку працю. Заздрість породжує недобрі стосунки, призводить до сварок і непорозумінь з обох боків. А по-друге, заздрість ніколи й нікого ще не робила людянішим і кращим. Вона тільки руйнувала й знищувала все те справжнє й величне, що тільки може бути в людині. Іноді, вона навіть може призвести до злочинів і проступків, які нічим і ніяк не можна виправити.

Прикладом на підтвердження першого аргументу є соціально-психологічний роман Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», у якому порушено проблему поширення несправедливості та засудження автором боротьби з нею через злочин. Головний герой роману Чіпка Варениченко не може втримати біля себе єдиного близького друга Грицька через постійні спалахи заздрощів, що періодично виникають і в одного, і в іншого молодика. У романі добре показано те, що стосунки, у яких є місце заздрощам, ніколи не увінчуються успіхом. Згадаймо, скільки разів їхня дружба починалась з нового, чистого аркушу, але весь час усе закінчувалось лише сварками й роздратуванням.

Яскравим прикладом другого аргументу може слугувати ситуація, яка була поширена в часи існування Київської Русі, — братовбивство. Особливого розмаху вона набула між синами Володимира Великого, бо жоден з них не міг погодитись з рішенням батька, з його поглядами на розподіл земель між своїми нащадками. Усі заздрили один одному, прагнули здобути київський престол, внаслідок чого розпочалась міжусобна війна між братами, у якій з одинадцяти учасників вижило лише двоє. Але чи коштує цей бажаний результат таких колосальних втрат?

Отже, якщо ви налаштовані залишатися людиною в будь-який час, незалежно від складеної ситуації, не бажаєте втратити своїх друзів, ваших близьких і рідних, просто не пускайте заздрощі у своє життя, і все буде добре.