Твір на тему: «Чим мене вразив твір Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита»



Роман Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» — один із моїх улюблених творів світової літератури. Це історія про невмируще кохання, про людську природу, про життя і смерть, про світлі та темні сторони буття. Цей роман переконує людей у тому, що для закоханих людей не існує жодних перешкод, що ніхто не може стати на шляху людини до щастя, що талант ніколи не вмирає.

Головні герої твору — заміжня жінка Маргарита та її коханий, безіменний письменник, якого вона нарекла Майстром. Одного дня вони зустрілися, щоб залишитися разом назавжди. Їх звела сама Доля. Маргарита стала ангелом-охоронцем для Майстра, вона підтримувала його в найскладніші моменти його життя, не дозволяла йому опустити руки й пожертвувала собою, своїм земним життям, щоб врятувати його. Майстер потрапив у психічну лікарню після того, як його роман про Понтія Пілата жорстоко розкритикували, а квартиру обшукали. Він зламався, зрадив свою ідею, спаливши книгу, саме тому Ієшуа в кінці твору не забрав його до себе, сказавши: «Він не заслужив світла, він заслужив спокою...». Майстер жив не у свій час, його не визнали люди, проте в його талант повірили містичні сили. Воланд, диявол, який з’являється в Москві в образі чорного мага, підсилає до Маргарити свого слугу Азазелло, щоб передати їй мазь, яка перетворить її на відьму. Жінка не уявляє свого життя без коханого, вона йде на самопожертву й звертається до темних сил, щоб визволити коханого. У знак своєї прихильності до закоханих Воланд дарує їм вічний спокій і повертає Майстру його спалений роман, промовивши фразу: «Рукописи не горять». Тепер уже ніхто не зможе розлучити два закоханих серця, попереду в них ціла вічність і радість кохання, якої вони не отримали за життя.

Твір «Майстер і Маргарита» ще називають романом у романі. На сторінках книги автор зображує три світи: містичний, реальний та біблійний. Роман Майстра про Понтія Пілата Михайло Булгаков помістив у окремі розділи свого твору. Він висвітлює власне бачення біблійного сюжету про Ісуса Христа, або ж Ієшуа. Переплетення трьох світів неймовірно захоплює читача. Цей роман можна перечитувати кілька разів і щоразу відкривати для себе щось нове, те, чого раніше не помічав. Недарма ж книга й досі залишається загадкою для нас. Багато науковців досліджують роман, намагаючись зрозуміти весь його підтекст та ідею, закладену письменником. Історія його написання оплетена легендами, і ніхто не може точно пояснити, що стало поштовхом для створення такого складного й різностороннього твору. Відомо одне: роман «Майстер і Маргарита» — це шедевр світової літератури, якому немає рівних.

Я вважаю, що ця книга є обов’язковою для прочитання. Вона занурює нас у цікавий, повний містики та загадок світ. Вона вчить нас, що ніколи не можна здаватися, потрібно боротися за свою ідею, за своє кохання та право на щастя. Ми маємо бути вдячними Михайлові Опанасовичу за те, що він залишив нам у спадок такий шедевральний роман.