Твір на тему: «Чому поему Івана Франка «Мойсей» називають заповітом українському народові?»



На перший погляд, у поемі І. Франка «Мойсей» хоча й описуються проблеми та події, з якими стикається на своєму шляху до свободи і незалежності стародавній народ Ізраїлю, добре зрозуміло, що, використовуючи символічні образи, І. Франко розповідає про життя України часів козаччини. Мова й насправді йде про український народ, який за часів життя І. Франка був ще дуже далекий від ідеї соборності в повноцінній єдиній країні.

Більшість літературних критиків вважають поему «Мойсей» заповітом автора своїм співвітчизникам, і я цілком згоден з цим формулюванням. Адже в творі відображуються головні проблеми, з якими доведеться зіткнутися українському народові на шляху до набуття незалежності і створення власної національної держави. Найголовнішою проблемою І. Франко вважав проблему пошуку вождя, адже без поводиря людина в усі часи була слабкою і слабовільною, вона дуже швидко втрачала натхнення у своїх життєвих пошуках.

Так само і в поемі «Мойсей» послідовники головного героя врешті-решт втомилися перебувати у постійних пошуках кращої долі і з часом стали втрачати свою віру у вільне життя і в те, що нескінчена подорож приведе до позитивного результату. На жаль, став втрачати віру і сам Мойсей, який був вождем свого народу і провідником у безкрайній пустелі. Йому так і не судилося дочекатися приходу на землю обітовану: Мойсей загинув від рук свого ж народу. Пророк загинув, але його місце не довго залишалося порожнім, та й народ смерть Мойсея об’єднала і дала змогу все ж таки дійти до омріяного краю.

На мій погляд, головним у поемі І. Франка «Мойсей» є пролог, в якому автор звертається до українського народу і задає своїм співвітчизникам декілька конкретних питань: Чи стане колись щирий українець повноправним господарем на своїй рідній землі? Невже вся та кров, яка була пролита нашими предками за свободу, є безглуздою та марною, і боротьба не матиме результату? Чи справді рідна Україна назавжди залишиться роз’єднаною і буде перебувати в гірших умовах ніж її сусіди? Вважаю, що цими питаннями І. Франко переймався усе своє життя, він бажав закликати співвітчизників не тільки до фізичної активності, а й до розумової, адже почуття національної гідності і прагнення до незалежності обов’язково повинні панувати в головах людей, повинні панувати в будь-які часи і за будь-яких умов.