Твір на тему: «Трагедія «маленької людини» в сучасному світі» за новелою Франца Кафки «Перевтілення» (варіант 1)



Зовсім неважко уявити людину, у якої нехитрі особисті прагнення і невеликі життєві запити, адже таких людей кожен може знайти серед свого оточення. Така людина добре усвідомлює, що вона ніколи не стане видатною, що ніколи вона не буде вирішувати долі людства, народів і навіть долі інших людей. Про саме таку «маленьку людину», про трагедію її життя йде мова у відомій новелі Франца Кафки «Перевтілення».

У цьому творі автор створює незвичайну ілюзію, в якій навіть любов стає безсилою перед неймовірною метаморфозою. Відомо, що у казках за потворною зовнішністю героя часто схована прекрасна душа. А ось у «Перевтіленні» все зовсім інакше — після того, як герой перетворюється на огидну комаху, вже ніхто не бачить в ньому людину.

Зрозумілий світ «маленької людини» Грегора Замзи в одну мить розколюється, валиться і ховає його людську сутність під уламками незвичайного перевтілення. Перетворившись на комаху, Грегор відчуває страшну самотність. Але виникає запитання: чи так вже несподівано все це трапилося? Якщо поміркувати, то стає зрозумілим, що герой новели був самотнім завжди, хоча він жив у родині, мав батька, матір і сестру, які, на перший погляд, його любили. Грегор змушений був працювати і утримував на своїх плечах усю родину та відпрацьовувати борги батька-банкрута. Він постійно знаходився у поїздках, тому майже не мав часу на відпочинок, не кажучи вже про те, щоб завести собі друзів чи хоча б приятелів. Усі його думки були про сім’ю, про те, щоб не залишити їх без засобів до існування. Грегор вважав, що був потрібний своїм рідним, тому не мав якихось великим планів та прагнень. На жаль, виявилося, що він помилявся у своїй родині.

Після перевтілення Грегора виявилося, що ані батьки, ані сестра не переймалися тим, що з ним сталося. Сестра ще деякий час носила йому в кімнату їжу, а батьки відмовилися бачити сина одразу ж. Виявилося й те, що родина Грегора може існувати і без нього: батько пішов працювати у банк, влаштувалася на роботу і сестра Грета. Невідомо, що більше вплинуло на героя — його перевтілення чи відкриття справжнього ставлення до нього батьків і сестри. Адже усе своє доросле життя він прожив у власному маленькому світі, усі його помисли торкалися родини. Світ цієї «маленької людини» спирався на родинні стосунки, і коли вони зруйнувалися, зруйнувався і світ головного героя.

У своїй новели Кафка знайшов незвичайно виразний символ для «маленьких людей». Паралелі до подій, які відображені у творі, нескладно знайти в реальному житті. Нескладно знайти подібні перевтілення і подібне відношення до людей, чимось несхожих на інших, до людей, які живуть у своєму маленькому світі, не прагнучи до великих звершень. На жаль, світ дуже повільно змінюється у кращий бік, але ці зміни залежать від нас з вами. Від нас з вами залежить і те, чи повернеться та чи інша «маленька людина» до нормального існування, якщо з нею трапиться нещастя, чи відчує вона наше співчуття і наше розуміння.