Твір у форматі ЗНО: «Формування особистості відбувається упродовж усього життя»



З думкою, запропонованою темою твору, я цілком згоден, бо вважаю, що кожна людина повинна самовдосконалюватися, зміцнювати характер, а отже, й формувати власну особистість упродовж усього життя.

По-перше, ми живемо у світі, де кожного дня відбуваються якісь зміни: неважливо у якій сфері, проте вони є. Отже, досить часто нам доводиться зустрічатися віч-на-віч із новими труднощами та життєвими перешкодами, які потрібно подолати, аби в майбутньому досягти власної мети. Щоразу нам необхідно пристосовуватися до нових потреб, загартовувати свій характер і формувати власну особистість загалом. По-друге, разом зі світом змінюється й людина, інакше вона просто не виживе у шаленому темпі сучасного життя. Набутий протягом змін досвід допомагає їй закладати ґрунт своєї особисті та формувати власний світогляд на цілий ряд речей.

Переконливим доказом моїх аргументів може слугувати образ Грицька Чупруненка із роману Івана Білика та Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Упродовж усього життя він, круглий сирота, самовдосконалюється, виховує свій характер та наполегливо працює. Завдяки цьому Грицько досягає великого успіху та звичайного людського щастя, якого не мав Чіпка Варениченко, що після поразки перестав бачити сенс у своєму житті, почав пиячити й згодом обрав злочинний шлях на майбутнє.

Для доведення своїх аргументів маю приклад із життя Тараса Григоровича Шевченка. Ще змалечку він почав малювати, писати вірші, багато читав, не зупинявся на досягнутому та виховував свій характер упродовж усього життя. Завдяки наполегливій праці Тарасові вдалося стати одним із найвидатніших письменників України.

Отже, ми повинні вчитися на своїх помилках, робити певні висновки: що було не так, і чому це сталося? Минуле потрібно для того, щоб взяти з нього корисні уроки, на основі них самовдосконалюватися і таким чином формувати свою особистість.