Твір на тему: «Символічний зміст новели Франца Кафки «Перевтілення»



Перетворення головного героя новели Франца Кафки «Перевтілення» Грегора Замзи на комаху досить символічне, адже це яскрава метафора, яку автор використовує, щоб розкрити проблему відчуження людини від навколишнього світу. Герой твору втратив людську подобу і опинився за межею нормального людського існування. Грегор був автоматично позбавлений права займати навіть найнижчий щабель у суспільстві, не міг він претендувати і на будь-яке «людське» місце у власній родині. Сумна історія поступового виштовхування Грегора Замзи з кола близьких йому людей, фіналом якої став сімейний осуд і відверте бажання йому смерті, у символічному плані бачиться як безжалісний процес відторгнення байдужим безжалісним суспільством «хворої» своїми проблемами і нещастями людини.

У цьому сенсі перетворення відбувається не тільки з Грегором Замзою, а й з членами його родини. Якщо головного героя новели перевтілення скалічило і перетворило на огидну комаху, то його батьків і сестру воно викрило, виявивши за фасадом удаваного сімейного благополуччя істинне їхнє обличчя — егоїстичне та корисливе, викликавши готовність зректися нещасного і огиду до нього.

Не дивно, що Кафка наполягав на тому, щоб на обкладинці його книжки не було малюнка гігантської комахи. Ця вимога надійніше усіх інших доказів того, що перевтілення героя на багатоніжку — це яскрава метафора, образ невиправного відчуження людини від оточуючого світу. Автор новели підкреслює, що людина, яка перетворюється на щось нелюдське, все одно залишається людиною і все одно залишається в своєму середовищі. Це вже комаха, але все ще й людина. Та передує цьому протилежне: вона ще людина, але вже майже комаха. Створюється «трагікомічна перевернутість» відносин головного героя з родиною та керівництвом на роботі. Тільки це і вписує Грегора в структуру традиційного оповідання, тільки це і стає перешкодою переходу в світ алегорій і надає усім подіям дивовижної послідовності. Тому навіть якщо не вірити в можливість перевтілення людини в комаху, а лише сприймати це як своєрідний символ, то все одно доведеться погодитися з тим, що якщо б людина перетворилася на огидну багатоніжку, все відбувалося б так само, як і в новелі Франца Кафки, причому б це була не гра, а химерна реальність.

Для героя новели «Перевтілення» головною трагедією стало його відчуження, яке й призвело до смерті. Але відчуження торкнулося не тільки його, а й інших персонажів твору. На фатальний шлях ступили і близькі йому люди, а першою — його сестра Грета: її захоплення музикою ніхто не розумів. Символічно і те, що після смерті Грегора Замзи членів його родини автор вже не називав батьком, матір’ю і сестрою, а переходить на зовсім стороннє — пан, пані та дочка. Цим письменник підкреслює розпад духовних і сімейних стосунків.