Твір на тему: «Моє місце в житті»



Кожен з нас у певний період свого існування замислювався над своїм призначенням, над своїм місцем у цьому світі і у житті загалом. Так, дехто починає активно шукати відповідь на це складне і незрозуміле питання, хтось інший просто відгороджується від таких думок, живе у незнанні і зовсім не турбується з цього приводу, а є й люди, яким взагалі ніколи не спадає на думку питання самовизначення, і вони, зазвичай, усе своє життя просто пасивно пливуть за течією, а потім, на схилі років, пожинають плоди свого безглуздого буття на цій землі. Мені все ж довелось порозмірковувати над цим питанням у досить юному віці, і так як воно надто філософське і частково незрозуміле для мене, то конкретної відповіді я на нього не знайшла, але певну картину для себе змалювала.

На мою думку, місце у житті не можна визначити якимось одним критерієм, це питання варто розглядати з різних точок і під різними кутами, адже тільки так можна дійти хоча б до якогось особистого висновку. Саме так я і зробила. По-перше, допомогти визначити своє місце у світі кожному може його професія. Бо, обираючи професію, людина, як правило, обирає своє майбутнє життя. Робота забирає надто багато часу, тому при її виборі доречно керуватися своїми вподобаннями і бажаннями, а не гонитвою за грошима, адже тільки у такому випадку можна почувати себе більш комфортно, відчувати свою значимість і роль. Я, наприклад, збираюсь стати журналістом і думаю, що це допоможе мені знайти своє місце у житті. Спробую пояснити чому. Моїми ідеалами завжди були чесність, порядність, здатність бути корисним іншим, я завжди прагнула і прагну якось покращувати світ, в якому я живу, хотіла і хочу допомагати вирішувати проблеми тим, хто цього потребує. Журналістика може дати мені таку нагоду втілити усе це в реальність, адже сутністю цієї професії є інформування суспільства про ті чи інші події, журналіст має можливість власноруч розкривати якісь афери, своєю участю допомагати усунути якусь конкретну проблему, чи конфлікт, коригувати настрої і багато іншого. Тому я й думаю, що якщо я стану у цій сфері справжнім професіоналом, то, таким чином, мрії про зміни світу на краще стануть реальністю, відтак я зможу себе реалізувати і знайти своє місце у житті.

По-друге, місце в житті можуть визначати мрії, стимули і цілі. Задумайтесь, життєва мета — це, за великим рахунком, і є самовизначення. Якби моєю метою було, скажімо, збагачення, то я, щоб її досягти, йшла б на різні розумні й не дуже кроки. Відомо, що збагатитись у нас час чесно неможливо, тому я мусила б не зважати на певні людські цінності, норми моралі чи звичайну етику. А якби поведінка була саме такою, то зрозуміло, якою людиною була б тоді я. Але яке б мені було до цього діло, якщо мета була б досягнута, а я реалізована і задоволена? Тому питання самореалізації і місця в житті можуть нерідко мати і негативний підтекст, тут уже хто як забажає і які цілі перед собою ставить.

По-третє, шлях до знаходження свого місця у світі тісно пов’язаний з поняттям «гармонія». Тому для того, щоб знайти себе, треба спочатку знайти гармонію. Не варто нехтувати своїми почуттями, думками, емоціями і поглядами, переконаннями інших. Адже кожного дня на світ народжується тисячі людей і такі ж тисячі помирають, тому не можна переоцінювати себе і свої сили, не можна брати на себе роль володаря усіх і вся, а треба тільки намагатися знайти порозуміння. Коли є гармонія у всіх аспектах життя, повірте, для людського розуміння відкривається набагато більше…

Отже, зрозуміти, знайти своє місце у житті — це питання надзвичайно філософське, яке не має усталеної, точної відповіді, тому кожен має право на своє об’єктивне його тлумачення. Я, на жаль, змогла тільки трошечки заглибитися в його вивчення, сподіваюсь, що оці сьогоднішні поверхові відповіді допоможуть мені дійти більш конкретних висновків пізніше, але підозрюю, що на це піде ціле життя…