Твір у форматі ЗНО: «Нерівність душ — це гірше ніж майна»



Ще у давні часи нерівний шлюб сприймався суспільством як відверто негативне і небажане явище. Молоді пари, які складалися з людей різного соціального прошарку, не схвалювалися суспільством й іноді навіть заборонялися законодавством. На жаль, і зараз ми бачимо дуже схожу ситуацію, коли закохані не можуть бути разом тільки через те, що хтось з них походить із незаможної родини. Та чи це правильно? Чи справедливо заважати чесному коханню? Мабуть, у стосунках має бути, скоріш, душевна рівність, відповідність характерів і схожість темпераментів, а не однаковий грошовий дохід. Тому, я вважаю, що в любовних стосунках нерівність душ — це гірше ніж майна.

По-перше, майнову нерівність завжди можна виправити, тому це і не є такою грандіозною проблемою, якою здається на перший погляд. А душевна несхожість — це, зазвичай, і є основою усіх бід. Подумайте тільки, ми ж спілкуємося, живемо, розважаємося не з грошима, а з живою людиною, тому саме характеру, звичкам і манерам треба приділяти більше уваги. Пари не можуть довго існувати саме тоді, коли не знаходять отих точок дотику їхніх інтересів і поглядів, коли не цікавляться станом і переживаннями один одного, не звертають увагу на погляди й думки свого коханого. Така нерівність часто призводить до розривів і розчарувань, які залишають неприємний слід у серці на все подальше життя.

На підтвердження цього аргументу у мене є прекрасний приклад з життя, який підтверджує, що у стосунках гроші — не головне, а все ж провідну роль відіграє схожість духовна. Мої бабуся й дідусь прожили вже майже п’ятдесят років у щасливому шлюбі без жодної серйозної сварки, образ і грубощів. Усе своє спільне подружнє життя вони постійно зізнавались і зізнаються один одному у щирому коханні. До речі, моя бабуся народилася у багатодітній і до того ж незаможній сільській родині, усе своє дитинство і юність вона працювала дуже важко і багато, бо ситуація з грошима була не найкращою, і вона змушена була хоч якось допомагати батькам утримувати свою сім’ю. Дід же родом із міста, його батьки — інтелігенція. Коли дідусь вперше привів свою майбутню жінку до себе додому — батьки були шоковані, вони не могли зрозуміти, що їхній хлопчик знайшов у простій сільській дівчині, коли навколо нього були найкращі дівчата міста. Але згодом, все стало для них зрозумілим. Молода пара проводила весь час разом, вони читали одні й ті ж книжки, любили одні й ті ж страви, однаково сприймали навколишній світ, розуміли кожне сказане слово своєї другої половинки, вони цікавилися одними й тими ж темами, досліджували схожі питання, навіть думали ці двоє однаково. Тому грошова ситуація одного з них не завадила збудувати одні з найщасливіших стосунків у світі, а ота духовна спорідненість, що дала про себе знати вже в перші хвилини знайомства, допомогла побудувати повноцінне, бездоганне сімейне життя.

По-друге, людина, яка вважає, що матеріальна забезпеченість у стосунках є головною, ніколи не зможе повноцінно віддаватись своєму почуттю, а тільки гнатиметься за грошима. Тому стосунки, у яких гроші беруть гору, просто приречені на фіаско і повномасштабний крах, адже коли високе, чисте почуття замінюють приземленим бажанням, то про яке щасливе майбутнє можна говорити? А якщо один з двох прагне тільки матеріального забезпечення, а інший усіма силами намагається підтримати стосунки, то звідки ж візьметься душевна рівність? А як я вже говорила, відсутність духовного зв’язку знищує будь-який зв’язок.

Прикладом другого аргументу може слугувати історія кохання в романі у віршах Ліни Костенко «Маруся Чурай», де порушено проблему нещасної любові. Маруся подарувала своє серце Грицеві Бобренку, але це і стало її головною помилкою. Спочатку все було добре, вони були щасливі й раділи тому, що належали один одному. Але, на превеликий жаль, парубок надто сильно залежав від думки своєї матері, яка вважала, що Маруся не гідна бути поруч з її сином, адже остання не має достатньо грошей. Пізніше і Гриць зрозумів цю просту істину і пристав до думки матері. Це розбило Марусі серце, саме вона поставила собі питання, на яке так і не знайшла відповіді: «Нерівня душ — це гірше ніж майна?». Дівчина мріяла про таке ж кохання, яке було в її батьків: ні батько, ні мати ніколи не зациклювалися на грошах, а просто відчували приналежність один до одного. Маруся вже пізніше зрозуміла, що вони з її обранцем були надто різними і несхожими, адже вона самостійно зробила висновок: «Моя любов сягала неба, а Гриць ходив ногами по землі». Дівчина, яка так і не змогла прийняти страшного вибору свого коханого, яка свято вірила в те, що гроші у стосунках не головне, настраждалася вдосталь і важко перенесла втрату. Помітно, що ці двоє були занадто різними, що і не дозволило їм бути поруч, адже якби Грицько мав таку ж саму сміливість, вдачу, духовну спорідненість з Марусею, то гроші б для нього не стали такою величезною і невиправною проблемою. Тому не гроші, а саме нерівня душ загубила їхні стосунки.

Отже, коли ви будете шукати свою другу половинку, то, будь ласка, звертайте увагу на її захоплення, інтереси, переживання і переконання, а не на гроші в її гаманці, бо тільки тоді ви відчуєте, що таке бути по-справжньому щасливим.