Твір у форматі ЗНО: «Будувати повітряні замки легше, ніж у них жити» (варіант 1)



Я погоджуюся з думкою про те, що будувати повітряні замки легше, ніж у них жити. Адже в житті все значно складніше, ніж на словах.

По-перше, повітряні замки — це всього лиш мрії, непродумані плани. Ми можемо створити таких безліч, довести собі, що все справжнє, намагатися жити в них. Однак рано чи пізно реальність дасть про себе знати, бо ще нікому не вдавалося довго пробути у видуманому світі. По-друге, ті ж самі повітряні замки можна вважати за план, однак його реалізація не завжди увінчується успіхом. Подумки все здається виваженим, а насправді виникають труднощі. Повітряні замки — це такий самообман, за яким хочеться сховатися, аби не довелося вирішувати проблем.

Яскравим прикладом із літератури може слугувати Мавка, головна героїня твору Лесі Українки «Лісова пісня». Дівчина — втілення лісового духу мріяла про милого серцю Лукаша, щасливе життя з ним. На жаль, вона не могла передбачити, що їхня доля залежить не тільки від них самих, а й від життєвих обставин. Та й Лукаш виявився не зовсім таким, яким здавався на початку. Повітряний замок вмить розбився, бо щасливими разом вони стати не змогли.

Пригадую випадок із життя, коли моя старша сестра обирала майбутню професію. Вона ледь не марила престижними спеціальностями й великим заробітком, їй здавалося, що достатньо закінчити навчання в університеті, і чи не цілий світ впаде до її ніж. Звісно, так не сталося, бо все вимагає тяжкої праці й наполегливості, які тоді не були властиві сестрі. Жити у видуманому повітряному замку не вдалося, бо реальність вимагала свого: потрібно було братися за першу ліпшу роботу й заробляти на прожиття.

Із усього сказаного можна зробити висновок, що будувати повітряні замки справді легше, ніж у них жити, не беручи на себе жодної відповідальності, не переймаючись за наслідки. Це вибір невпевнених у собі людей, які бояться щось насправді робити, і досить швидко навіть вони починають розуміти, як легко ці замки руйнуються.