Твір на тему: «Мій улюблений спортсмен»



Я хочу розповісти про свого улюбленого спортсмена, який є для мене кумиром у спорті. Це Сергій Бубка.

Сергій Назарович Бубка народився в місті Луганську. З юних років Сергій любив спорт, перевагу віддавав легкій атлетиці. Девізом в житті обрав для себе слова: сила, швидкість, техніка. Знайомство з відомим тренером В. Петровим перевернуло життя юного спортсмена. Саме Петров зумів виховати в ньому прагнення до перемоги.

На першому в історії легкої атлетики чемпіонаті світу в Гельсінкі у 1983 році дев’ятнадцятирічний Сергій Бубка був нагороджений першою золотою медаллю. А через рік, у Братиславі, спортсмен не тільки підтвердив, що він чемпіон, але й встановив світовий рекорд, взявши висоту 5 метрів 85 см.

Вражаєшся силі і техніці цього атлета. Всього за десять років, з 1984 до 1994 року, він встановив тридцять п’ять світових рекордів. До того ж вісімнадцять рекордів Сергій Бубка встановив в закритих приміщеннях. Історичним став його п’ятий рекорд, поставлений в Парижі 13 липня 1985 року — Бубка першим у світі подолав висоту 6 метрів. Сергій справедливо вважав, що ця висота для нього — не межа. Підтвердженням тому став виступ на відкритому стадіоні в місті Сестрієре в 1994 році, коли йому підкорилася висота 6 метрів 14 см, а вже в Донецьку додався ще один сантиметр — новий рекорд 6 метрів 15 см.

Коли дивишся його виступи, дивуєшся легкості, з якою спортсмену скоряється планка. Але чи замислювалися ви, яка титанічна робота стоїть за цією уявною легкістю? Це постійна, виснажлива праця. Тренування по п’ять-десять годин на день, відмова від багатьох спокус у житті. А що робити, коли не виходить виграти?

На чемпіонаті світу в Токіо у 1991 році Сергій Бубка взяв для себе скромну висоту 5 метрів 95 см, хоча комп’ютерами було визначено, що в переможній спробі він перелетів планку на висоті 6 метрів 37 см. На думку фахівців, Сергій не повністю розкрив свої можливості, а за визнанням самого Сергія, він не бажав залишитися в історії легкої атлетики героєм одного стрибка, наприклад, як американець Боб Бімон, який на Олімпійських іграх 1968 року єдиний раз стрибнув у довжину 8 метрів 90 см.

Сергій Бубка став єдиним легкоатлетом, який переміг на п’яти чемпіонатах світу у період з 1983 по 1995 роки. Президент Міжнародного олімпійського комітету X. А. Самаранч назвав нашого співвітчизника найвидатнішим спортсменом сучасності. І з цим неможливо не погодитися.