Твір на тему: «Чому потрібно ходити в школу?»



Навчання в школі — це незабутня сторінка в житті кожного, місце, де можна здобути перший важливий досвід та отримати багато по-особливому тремтливих і зворушливих вражень. В стінах цього освітнього закладу ми проводимо цілих 11 років, а наступні покоління, можливо, і всі 12. Не дивно, що в думках кожного школяра час від часу з’являється цілком логічне та істотне запитання — чому ж потрібно ходити в школу? Я хочу дати свою відповідь на це запитання.

Перш за все, відвідування школи є необхідним тому, що саме там всі здобувають перші соціальні навички. Знаходячись увесь час у колективі, спілкуючись зі своїми однолітками, товаришами іншого віку та з вчителями, ми навчаємося одного з найважливішого та найпотрібнішого вміння — здатності знаходити порозуміння з іншою особистістю, співпрацювати з нею та взагалі бути частинкою суспільства. В наш час людина ніколи не зможе залишитися самою — чи то у повсякденних справах, чи на майбутній роботі, ми завжди зустрічаємося з необхідністю спілкування з іншими, тому вміння знаходити спільну мову та ефективно контактувати зі своїм оточенням є абсолютно необхідним і над цією навичкою кожен працює від самого дитинства і впродовж наступних років життя.

До цього можна додати й те, що в школі можна знайти друзів, з якими захочеться спілкуватися й поза її межами та навіть після багатьох років після її завершення. Товаришувати з людиною, з якою ви знайомі від самого дитинства, — це подарунок долі та велика удача, якою можна пишатися та яку варто цінувати. Школа — це прекрасне місце для отримання подібного дарунку.

По-друге, під час шкільних років з кожним відбувається багато дивовижних подій, які назавжди викарбовуються в пам’яті та серці. Друзі, перше кохання, пригоди, навіть неприємності та проблеми додають смаку до життя, вони є необхідними умовами для відчуття себе щасливою людиною. Тому, спілкування з однокласниками, закоханість у свого сусіда по парті, хвилювання перед контрольною роботою — всі ці буденні чи надзвичайні події становлять цінність для кожного.

По-третє, навчання в школі покликане забезпечити людину базовими знаннями з різноманітних дисциплін. У молодших класах ми вивчаємо як правильно та швидко читати, рахувати, розвиваємо свої творчі здібності. Згодом складність та насиченість навчання підвищується. Ми дізнаємося про далекі країни і життя в них на уроках географії, фізика дозволяє поглянути зовсім по-іншому на цілком буденні явища та зрозуміти їх суть, біологія розповідає захопливу історію про живі організми, а іноземні мови дають можливість спілкуватися з людьми з усього світу. Цей список того, що ми вивчаємо, можна продовжувати нескінченно довго, проте головне те, що знання — один з найцінніших скарбів, яким може володіти людина, якого її неможливо позбавити. І саме школа вперше відчиняє двері до світу науки.

Не менш важливою причиною ходити в школу є те, що там можна здобути і вміння організовувати себе та власний час. Необхідність приходити вчасно, виконувати свої домашні завдання та дотримуватися певних правил готує нас до дорослого життя, в якому хоча й не буде оцінок та зауважень у щоденнику, проте буде постійна потреба у самоорганізації та дисципліні. Від вправності в організації себе залежатимуть майбутні досягнення та успіх, тому важливо навчитися цьому з раннього віку.

Крім того, у школі ми зустрічаємося і з таким суспільним явищем, як конкуренція. Суперництво в якій-небудь сфері відбувається в житті повсякчас і важливо вміти як гідно перемагати, так і програвати з честю. В школі створено всі умови для конкуренції: свідомо чи ні, але більшість все ж порівнює себе з оточенням, коли зіставляє свої оцінки з іншими або ж споглядає на відносини та авторитет однокласників. Це явище не можна вважати негативним, адже, порівнюючи власні сили з іншими та прагнучи лишити позаду всіх, люди навчаються досягати кращих результатів, а також здійснювати найголовніше — перевершувати самого себе та виходити за межі своїх можливостей.

Школа потрібна в суспільстві і з більш тривіальних потреб. Оскільки батьки працюють з ранку до вечора, постає таке питання як необхідність залишити свою дитину. Дитсадки та школи — вирішення проблеми догляду за дитиною на державному рівні, адже вчителі відповідають за безпеку учня, в школах дітей і навчать, і нагодують, а в деяких навіть доглянуть від ранку і до самого кінця робочого дня.

Отож, можна виділити багато причин, з яких варто ходити в школу. Саме тут ми навчаємося бути частиною суспільства та знаходимо справжню дружбу й, можливо, кохання. Ми отримуємо необхідні знання та розвиваємося розумово, ми працюємо над своїм характером та самоорганізацією. Зрештою, школа знайомить кожного з самим собою та навколишнім світом, що є надзвичайно цінним подарунком.