Твір на тему: «Чи здатна книга змінити життя людини»



Яку роль може зіграти книжка в житті людини? Безсумнівно, ця тема дуже злободенна в наш час, адже багато людей перестали цінувати книжки, припинили читати класику і часто замість читання гарної книжки воліють подивитися її екранізацію. Як сказав відомий літературознавець, «є книги, які не скорочують життя на часи, витрачені на їхнє читання, а подовжують його». Однак треба берегтися від «літературного попкорну», тобто від книг, які не несуть ніякого смислового навантаження для людини, що читає їх. Але я твердо переконаний, що справжня книга дійде до читача. Безумовно, ці судження правильні, і я з ним повністю згоден, адже неспроста сам Лев Миколайович Толстой говорив: «Книга — великий скарб знань, бережи її, адже вона тебе наставляє».

Роль книг у житті людини величезна! Доказом цього може служити роман Рея Бредбері «451 градус за Фаренгейтом». Саме при такій температурі горить папір, і, як не складно здогадатися, в цьому творі описується світ без книг. Цей світ є антиутопією, де через відсутність книг у людей пропала людяність, зникла тяга до прекрасного, і все життя стало схоже на механічне, роботизоване існування.

В якості іншого прикладу можна згадати роман Джека Лондона «Мартін Іден». У цьому творі Мартін, двадцятирічний моряк, виходець з низів, закохується в Руф Морз, дівчину з багатої буржуазної родини. Мартін вирішує у що б то не стало добитися любові своєї обраниці, тому він починає вивчати літературу, читає багато романів, удосконалює мову і вчить вірші. В результаті наполегливої праці він починає значно перевершувати в інтелектуальному плані і Рут, і її сім’ю і знайомих, які спочатку сміялися над його неосвіченістю. Рут вже сама закохується в Мартіна, та й він сам починає писати і ставати успішним письменником.

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що існують книжки, які не приносять ніякої користі, а є й ті, що здатні назавжди змінити життя свого читача. Це, на мій погляд, і є відповіддю на запитання, яку роль може зіграти книга в житті людини.

Іноді трапляються ситуації, коли неможливо поділитися своїм питанням з кимось, і тоді відповідь доводитися шукати в книгах. Також буває, що коли погано на душі, то ти розгортаєш книгу, проживаєш життя її героя, як своє, і твої проблеми вже не здаються такими великими і страшними, а рішення знаходиться саме собою.