Твір на тему: «Людина і природа у творах Ернеста Хемінгуея та Ясунарі Кавабата»



Одразу слід зазначити, що взаємини людини і природи відіграють важливу роль у творчості вдатних письменників Е. Хемінгуея і Я. Кавабата. Яскравим прикладом висвітлення цих стосунків є повість американського письменника «Старий і море» та твір японського митця «Тисячі журавлів».

Прообразом повісті «Старий і море» став нарис Ернеста Хемінгуея, опублікований письменником у 1936 році, в якому розповідалося про реального рибалку, що впіймав велику рибу та так і не зміг відстояти її у моря. Головним героєм повісті теж став старий рибалка Сантьяго, який добре відчував природу. Це був бувалий моряк, усе життя якого було пов’язане з морем. Та Сантьяго відносився до моря з великою пошаною не тільки тому, що воно годувало усіх, хто жив на узбережжі, але й тому, що, перебуваючи усе життя в протиборстві з океаном, Сантьяго зумів осягнути закони природи. Старий рибалка розмовляв з зірками і морем, птахами і рибами, і робив це не тільки тому, що залишився самотнім, а й тому, що відчував себе спорідненим всьому живому у світі. Саме тому протиборство старого рибалки з океаном, з рибою і акулами було битвою рівних.

У повісті «Старий і море» Е. Хемінгуей стверджує думку, що людина завжди була, є і буде у відповіді за природу. І щоб відносини людини і природи були найбільш гармонійними, треба, щоб кожен з нас пам’ятав про свою відповідальність сильної істоти за скоєне. Лише душевна чистота людини, тонке відчуття і розуміння природи дадуть можливість досягти гармонії з навколишнім світом природи.

Приблизно ж такі думки утверджувалися й у творах видатного японського письменника Ясунарі Кавабата. Життя людини і природи, на думку письменника, завжди були об’єднані незримими ланцюгами. Усвідомлення цього невід’ємного зв’язку, який добре відчувається у повісті «Тисячі журавлів», письменник вважав надзвичайно важливим для будь-якого митця.

Рядки про природу у цій повісті створюють своєрідне тло, на якому відображується життя героїв, а нерідко природа й сама стає одним з головних образів твору. Ясунарі Кавабата закликає своїх читачів обережно проникати в таємниці природи, вчитися у неї, а у спілкування з природою автор вбачає найкоротший шлях до естетичного і морального вдосконалення людини.

Зображена у повісті «Тисячі журавлів» природа велична і прекрасна. Показуючи зміни у нашому світі, письменник відтворює найрізноманітніші рухи людської душі. Природа немов співчуває героям оповіді, через її опис у творі зображені почуття та стан душі героїв.

Твори обох письменників сповнені неперевершеної любові до людини і природи, мають багато символічного і допомагають краще зрозуміти важливість відношень людини і природи, осягнути своє місце, свої можливості і свою відповідальність перед світом.