Твір на тему: «Життя не має ціни, а воля дорожча за життя» за повістю Михайла Коцюбинського «Дорогою ціною»



Видатний український письменник М. Коцюбинський — автор багатьох новел, оповідань і повістей. Він одним з перших українських літераторів звернувся у своїй творчості до такого художнього напрямку, як експресіонізм. Для Творів М. Коцюбинського характерне не стільки відтворення дійсності, скільки дослідження того, наскільки і як впливає ця дійсність на людину, її душевний стан та емоції. Серед найбільш відомих його творів – «Коні не винні», «Fata morgana», «Тіні забутих предків», «Intermezzo», «Persona grata», «Цвіт яблуні» і «Дорогою ціною».

«Дорогою ціною» — це героїко-романтична повість, яку М. Коцюбинський написав у 1901 році. На той час минуло вже сорок років після надання кріпакам волі, але події твору розгортаються у тридцятих роках ХІХ століття, тобто за тридцять років до відміни кріпацтва. Адже сучасникам автора ще були досить близькі поневіряння та страждання героїв повісті, бо після звільнення від кріпаччини в України почався новий етап боротьби з експлуататорами. За перемогу у цій боротьбі багатьом українцям довелося заплатити занадто дорогою ціною.

Що ж це за ціна, наскільки ж високо цінилася століттями бажана людьми воля? Йдеться про ціну життя. Письменник стверджує, що воля дорівнює життю, а вибороти її можна тільки ціною життя багатьох людей. І це стосується не тільки головних героїв повісті Остапа й Соломії, які заради волі були здатні на все. Це стосується усього поневоленого українського народу, узагальненого в образах героїв повісті, народу, який вже ставав на шлях революційної боротьби.

Для М. Коцюбинського поневолене українське селянство вже не було «волом у ярмі». Для того, щоб показати у своєму творі «жевріння іскри у попелі», письменник насичує оповідь про Остапа і Соломію показом тих жахливих перешкод, які чекали на втікачів від панського ярма на кожному кроці, тих жахливих подій, під час яких втрачалося почуття дійсності.

Скільки ж страждань треба було винести у кріпаччині, як же щиро треба було вірити у можливість здобуття волі, щоб заради неї, не замислюючись, йти через смертельну небезпеку. Стрілянина по втікачам, пошуки Соломією Остапа у комишах, пожежа у плавнях, зустріч з вовком, нерівний бій з турками на Дунаї, загибель Соломії — ось ціна, яку заплатили герої повісті, ціна, яку доведеться заплатити українському народові за щастя, гідність і волю.

Слід сказати, що, незважаючи на трагічний фінал повісті «Дорогою ціною», М. Коцюбинський показує волелюбність українського народу, для якого шлях до волі і щастя завжди поєднувався з самовідданою боротьбою за свободу та незалежність.