Твір на тему: «Визначай смак не по шкарлупі, а по ядру»



Світ навколо нас наповнений прекрасними й жахливими речами, вони нас захоплюють або примушують відчувати відразу. Водночас те, що нас оточує, може бути й чарівним, і брехливим. Те, що на перший погляд нам здається гарним і світлим, насправді може виявитись яскравою обгорткою пустоти.

Мудрість Григорія Сковороди вражає не одне покоління як українців, так й іноземних шанувальників його творчості. У кожного народу є свій пророк, а пророком українського народу є саме цей просвітитель-гуманіст. Актуальність його афоризмів та висловлювань не зникла, незважаючи на те, що вони були створені за багато століть до сучасних днів. Серед найвідоміших афоризмів Григорія Сковороди — «Визначай смак не по шкарлупі, а по ядру». Що ж означає це висловлювання? Чому воно не втрачає актуальності?

Змінюються політичні режими, релігійні погляди, культурні течії, проте незмінними залишаються два поняття: правда та брехня. І боротьба між ними щодня точиться на вулицях, у домах, у наших власних головах. Ми постійно робимо вибір: довіритись тому, що ми бачимо очима, чи зазирнути глибше і побачити душею. Брехня й правда завжди йдуть пліч-о-пліч, вони є нероз’ємним цілим. І головним нашим завданням є не купитись на красиву зовнішність брехні.

Для того, щоб зрозуміти ці два поняття не потрібно блукати, шукаючи приклади. Вони оточують нас з усіх боків. Часто люди, які зовнішньо здаються нам привабливими, не можуть похвалитись нічим, окрім свого зовнішнього вигляду. І навпаки: ті, хто не притягують нас фізичним началом, можуть поділитись багатим внутрішнім світом.

Про тему добра і зла, правди і брехні, світлого й темного нам говорять ще з дитинства. Проте розрізнити ці речі доволі непросто, якщо не докладати до цього зусиль. Тільки справді наполеглива людина, яка всією душею прагне сягнути «ядра», зможе розпізнати добро серед зла, правду серед брехні, світле серед темного.