Твір на тему: «Збереження природи – наш обов’язок»



У нашу епоху всіх людей хвилюють проблеми навколишнього середовища. Змінюється уявлення про природу як про скарбницю невичерпних багатств, звідки можна брати нескінченно, не замислюючись над їх відновленням. Тепер з кожним роком все більшого значення в житті людини набуває проблема раціонального використання природних ресурсів Землі і підтримування сприятливого стану середовища.

Але незважаючи на те, що охорона природи стала однією з тих проблем, які сьогодні хвилюють все людство, до цих пір не встановлені правильні взаємини людини з природою. Над цим замислилися вчені. І якщо ще недавно під охороною природи розуміли лише заходи, спрямовані на відновлення зникаючих тварин та рослин, то в останні роки вчені дійшли висновку, що цим обмежитися неможливо.

Дослідження в галузі екології показали, що в атмосфері все більше вуглекислого газу, різко скорочується зелений покрив земної кулі. Раз у раз надходять тривожні повідомлення, що десь люди задихаються від диму або в океані танкер пролив нафту, від якої гине все живе. Це нікого не може залишити байдужим.

Проблеми захисту навколишнього середовища хвилюють всіх людей, і вирішувати їх потрібно в плані міжнародного співробітництва, з урахуванням інтересів усього людства. Природні ресурси: рослини, тварини, вода, ґрунт, мінерали — дають нам їжу, одяг, житло, паливо, енергію, сировину для промисловості тощо. Вони необхідні для існування людини на Землі.

Користуючись природними ресурсами, людина неминуче змінює їхній стан, тим самим змінює й умови свого існування. Чим більше розвивається техніка, тим сильнішим стає її вплив на природу і тим важливіше, щоб цей вплив був сприятливим.

У природі нічого не існує відокремлено, все тісно пов’язано між собою, і збиток, нанесений одному з природних ресурсів, негайно відображається на інших: відбувається порушення природних закономірностей, що призводить до згубних наслідків.

Наприклад, фермер, який займається тваринництвом, використовував заплаву річки, яка давала хороші врожаї трав. Він вирішив позбутися бур’янів за допомогою гербіцидів. Але разом з бур’яном загинув і ліс вздовж річки. У річці водилися бобри, яким дерева служили кормом і матеріалом для споруди гребель. Залишившись без лісу, бобри переселилися в інші місця. Боброві греблі, які стали руйнуватися, раніше підтримували високий рівень води, але під час повені вони були знищені. Рівень води в річці став різко знижуватися, пропала риба, якої тут було дуже багато, коріння трав перестали отримувати достатню кількість вологи. Загинули й луки.

Ось таку шкоду — вільно й мимоволі — може принести людина своїм нерозумним втручанням у сферу зв’язків природи. Тому необхідно виробити і строго дотримуватися системи державних заходів щодо збереження та розширеного відтворення природних багатств на благо нині живучих і майбутніх поколінь з урахуванням інтересів усього людства.