Твір на тему: «Демократія»



Демократія — погана форма правління, однак, нічого кращого людство не придумало
Уїнстон Черчилль

Демократія у перекладі з грецької означає «правління народу» або «народовладдя». Багато тисячоліть найкращі уми світу намагалися зрозуміти тенденції розвитку суспільства і створювали уявні системи ідеального майбутнього. Суперечки навколо поняття демократії не припиняються і в наш час. Адже прагнення людей створити дійсно справедливе суспільство, у більшості своїй, породжувало кривавих диктаторів або, навпаки, великих гуманістів, спустошливі війни або сміливі реформи. На користь демократії людство придумало багато аргументів, але сьогодні існує не менш доказів і проти цього устрою суспільства.

Починаючи з часів Стародавньої Греції і закінчуючи сьогоденням, демократію розуміють, у першу чергу, «кількісно». Ще для таких відомих філософів, як Платон, Аристотель, Цицерон і Сенека, демократія являла собою таку організацію державної влади, при якій нею володіє не одна особа, навіть не група осіб, а всі громадяни.

Сьогодні головним інститутом формування демократичної влади і суспільства є вибори. Адже при демократичній формі правління влада уряду виходить тільки зі згоди керованих нею людей. Тому основним механізмом, який може перетворити цю згоду в повноваження уряду, є проведення чесних демократичних виборів. На жаль, у наші часи люди не дуже охоче ходять на вибори, бо не вірять у те, що їхні голоси можуть що-небудь змінити. Сучасній демократичній владі, причому не тільки в нашій країні, дорікають у порушенні закону, у спотворенні результатів виборів і в нездатності виконання передвиборчих обіцянок. Звичайно, таких людей можливо зрозуміти, але тільки частково. Адже вони не розуміють, що їхня відмова від участі у виборах — це «ведмежа послуга» для активних виборців.

Я вважаю, що кожен громадянин України повинен розуміти, що крім виборів, інших способів створення демократичної влади у наш час не існує. Тому кожний, хто хоче вплинути на економічну і політичну ситуацію в країні, кожний, хто бажає, щоб у країні дійсно був порядок, повинен брати участь у формуванні виконавчої і представницької влади та органів місцевого самоврядування.

Слід пам’ятати, що кожний громадянин України повинен знати, що він може розцінювати особисте право обирати і бути обраним до органів державної влади не лише як право, а й як обов’язок перед суспільством. Бо часом голос лише однієї людини може бути вирішальним у долі всієї країни.

Отже, демократія — хоч і погана форма правління, однак, нічого кращого людство не придумало. На сьогоднішній день це дійсно так і є.