Твір на тему: «Якою є роль спадковості в романі Еміля Золя «Кар’єра Ругонів»



У романі Еміля Золя «Кар’єра Ругонів», якому автор дав підзаголовок «Походження», на прикладі розвитку та деградації окремо взятої родини зображено походження і розвиток Другої Французької Імперії.

Герої роману — представники родини Ругон-Маккарів, вони походять і постійно живуть у великому містечку Плассан, яке було поділене на маленькі квартали, кожен з яких становив собою окремий маленький світ. Головнішими людьми у цьому містечку були збирачі податків, поштмейстер, хранитель податків і префект. Буржуазія, дворяни і селяни жили у окремому для себе світі і були немов з інших планет. Засновниками родини Ругонів-Маккарів стали бідний селянин П’єр Ругон і дочка городника, у якого той працював, Аделаїда Фук. З часом народжені Аделаїдою діти від різних шлюбів у час революції, та і в повсякденному житті опинилися по різні боки барикад.

Завдяки непересічному таланту письменника читачам добре зрозумілі найменші духовні рухи і реакційних, і романтичних героїв твору. Золя надто детально описав нікчемне життя родини, вчинки різних її представників, які пізніше стануть основою їхнього збагачення, а потім і загибелі.

Головні герої роману — п’яниця Антуан Маккар, крамар П’єр Ругон та їхні нащадки. З часом салон П’єра став для містян гніздом політичних інтриг, а сам П’єр для досягнення влади і підвищення над іншими зробив багато безчесних вчинків. Усі думки сім’ї Ругонів-Маккарів крутилися виключно біля влади, посад і грошей: «Всі вони були озлоблені безталанням і ладні за горло схопити фортуну, якби тільки перестріли її десь у глухій місцині».

Як і у реальному житті, у кожного з персонажів роману був власний життєвий шлях, який вів або на гору, або вниз, на саме дно суспільства. Жадність і підлість Ругонів, яка передавалася із покоління в покоління, були важливими рисами, які допомагали їм досягати своєї мети у будь-яких умовах. При цьому автор дає зрозуміти, що ні гроші, ні влада, які дістаються через підступність і підлість, не дають людям, які їх отримали, ні душевний спокій, ні справжнє кохання, ні повноцінне життя.

Отже, познайомившись з історією існування родини Ругонів, можна зробити висновок, що спадковість, у даному випадку — потворна, приводить до деградації і може бути причиною загибелі роду, а типова буржуазна родина, основою збагачення якої є грабунок, а моралі — відверта зневага до тих, у кого не має грошей, не має права на існування та процвітання. І якщо запитати себе: «Чи є такі явища у наш час?», на жаль, відповідь буде невтішна. За тими ознаками, які так докладно описав у своєму романі Золя, легко вирізнити цей тип людей у нашому сучасному житті. Але сподівання на те, що врешті-решт вони зникнуть, все ж таки є.