Твір на тему: «Київ – столиця України»



Історія Києва починається в V столітті, коли на березі Дніпра виникло перше поселення. За легендою, його заснував полянський князь Кий, на честь якого і було назване місто. Захоплення Києва князем Олегом і приєднання його до північних руських земель поклало початок державі Київська Русь.

У період розпаду держави та епохи роздробленості Київ перестав бути столицею Русі, але зберігав чільну роль першопрестольного міста. У 1240 році Київ був зруйнований монголо-татарами, а з 1362 року потрапив до частини земель Великого князівства Литовського.

В епоху Петра I місто стало центром Київської губернії. Після лютневої революції 1917 року і протягом Громадянської війни Київ неодноразово переходив з рук в руки. Радянська влада утвердилася в місті в 1920 році, а столицею Української Соціалістичної Республіки у складі СРСР Київ став у 1934 році.

В ході Великої Вітчизняної війни українська столиця зазнала окупації німецько-фашистськими військами. Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році Київ став столицею України, незалежної держави. Сучасний Київ населяє близько 4 мільйонів осіб. За етнічним складом місто дуже неоднорідне і, крім українців, до половини столичних жителів становлять росіяни, білоруси, молдавани та інші народи республік колишнього Радянського Союзу. Офіційна мова українська, але російська також поширена. Віросповідання більшої частини мешканців Києва — православ’я.

Київ — столиця Україна, місто-герой. Він розташований на річці Дніпро. Київ був заснований у 482 році. З 988 року (офіційна дата хрещення Русі) Київ став центром християнства Східної Європи, що суттєво відбилося на культурі і архітектурі міста. Київ — місце самобутньої культури і захоплюючих видовищних програм. Більше 20 театрів і концертних залів, безліч галерей і виставок представлено увазі туристів, що приїжджають до столиці України.

Місто багате на пам’ятки культури та мистецтва. Найважливіші з них Золоті ворота, Софійський собор, Видубицький монастир, комплекс споруд Києво-Печерської лаври, Андріївська, Покровська, Троїцька церкви, Кловський і Маріїнський палаци.

Київ — великий транспортний вузол: залізні і шосейні дороги; річковий порт; міжнародний аеропорт у Борисполі й аеропорт Жуляни, що здійснює перельоти всередині країни; великий центр машинобудування, металургії, легкої й поліграфічної промисловості. З 1960 року діє метрополітен, що складається з 3 ліній, загальна довжина яких 56,5 км.

Київ справедливо називають одним з найзеленіших міст світу. Знамениті київські каштани, які розкішно квітнуть в травні, а іноді і два рази на рік: навесні та восени, стали одним із символів міста. У місті понад 60 парків. У парках Києва можна чудово провести час, насолоджуючись природою. Головні парки міста — Ботанічний сад, Гідропарк, Парк Слави, Труханів Острів, Володимирська Гірка з приголомшливим видом на лівий берег Дніпра.

Київ красивий у будь-яку пору року. Побувавши в столиці України навесні, Ви відчуєте ту чудову гармонію природи та архітектури, якою так славиться місто. Квітень — це той місяць, коли дерева і газони починають зеленіти, а в ботанічних садах розпускаються квіти магнолій, випереджаючи власне листя. Однак, багато хто вважає, що ще краще відвідати місто в травні, коли каштани і бузок немов змагаються в пишному цвітінні. Але я впевнений, що у будь-яку пору року кручі Дніпра, численні парки і сквери підкорять вас буйством фарб осінньої палітри неповторного і величного Києва.