Твір на тему: «Щасливими не народжуються, а стають» за п’єсою Івана Котляревського «Наталка Полтавка»



Щастя… Що ж воно таке? Всі мріють про нього, говорять про нього, думають тільки про нього. А як виявляється, по-справжньому щасливих людей не так і багато в цьому світі. Чому ж так виходить? Можливо, щастя не потрібно просто чекати, а треба його здобувати самостійно? На це питання я і спробую відповісти трохи далі.

Кожна людина тлумачить слово «щастя» по-своєму. Для когось щастя — це достаток, багатство, а для іншого — велика дружна родина, для декого — успіх і повага інших, ще хтось бачить щастя в улюбленій роботі або популярності. Все ж я вважаю, що ми не народжуємось щасливими, але нам дається Богом величезний шанс оте щастя вибороти, тому недарма в народі говорять, що «людина творець свого щастя». Мабуть, про це і думав Іван Котляревський, коли писав свою неперевершену «Наталку Полтавку». Саме головна героїня цієї драми змогла перемогти, перебороти всі грандіозні перешкоди і все ж отримати головний подарунок — право на щастя.

Найбільшим щастям для Наталки було її кохання до свого обранця Петра. Тому саме ця сила любові й відданості єдиній людині протягом довгих років допомагала Наталці знищувати на своєму шляху усі, як іноді здавалося, нездоланні перешкоди. Полтавка цінує свою гідність і право на чесне ім’я, тому виважено й ввічливо відмовляє усім своїм залицяльникам, можливим майбутнім нареченим. Від своїх принципів Наталка не відмовляється навіть перед дуже привабливою пропозицією: дівчина відмовляється від заможного пана возного, який готовий дати юначці багате життя без жодних обмежень і утисків. Вона відмовляється від достатку і розкоші, бо знає, що навіть величезні гроші не зроблять її щасливою без любого Петра. Тому в найскрутніших ситуаціях Наталка Котляревського демонструє свій розум і винахідливість, усіма силами намагається зберегти свою дівочу гідність і незалежність, тим самим і веде свою затяту боротьбу за можливість бути щасливою поруч з коханим. Оця впевненість і впертість Наталки все ж допомогла вибороти їй оте бажане щастя. Так, вона нарешті зустрілась з Петром і, сподіваюсь, їхнє спільне майбутнє склалось так, як і мріяла дівчина.

Отже, вислів «за своє щастя треба боротися» є напрочуд точним і правдивим, саме ним, мабуть, і керувалась у своєму житті улюблена усіма Наталка Полтавка. Тому не забуваймо про нього і зараз, адже власне щастя залежить завжди тільки від нас самих.