Твір на тему: «У чому відмінність образу Нори на початку та в кінці твору?» за п’єсою Генріка Ібсена «Ляльковий дім»



Соціально-психологічна драма «Ляльковий дім» Генріка Ібсена — твір, сюжет якого нікого не зможе залишити байдужим. Головна героїня Нора, здавалося б, має все необхідне для справжнього щастя, але страшна таємниця не дає жінці шансу на спокійне існування.

Багато років тому для того, щоб врятувати свого коханого чоловіка, головна героїня п’єси підробила підпис на векселі. Завдяки цьому їй вдалося отримати гроші, на які вона купила медикаменти для хворого Хельмера. Таким незаконним способом любляча жінка врятувала свого чоловіка від смерті, але, звичайно ж, таємне завжди стає явним.

Спливав час і нарешті те, що так довго приховувала Нора, стало відомим. Егоїзм Хельмера не дозволив йому оцінити пожертву дружини. Чоловік дуже боявся, що його репутація може бути заплямованою, тому після розкриття таємниці образив свою жінку багатьма болючими словами. Хельмер навіть сказав, що після такого просто не дозволить Норі виховувати їхніх дітей. Все це просто зламало жінку, тому вона пішла з дому.

На початку твору Нора постає перед нами щасливою жінкою. Хельмер називає її різними ласкавими словами, які нібито показують його почуття до неї. Проте зовсім скоро ми розуміємо, що в цих компліментах були краплини образи й докорів на марнотратство та неуважність жінки.

Нора часто не звертає уваги на такі докори чоловіка. Вона звикла погоджуватися з його думкою й виконувати все те, про що він їй говорив. Хельмер у буквальному сенсі утримував свою дружину весь цей час, а вона була не проти грати за його правилами.

Проте з часом все змінилося. Після того, як Хельмер дізнався правду про підроблений підпис на векселі, він показав дружині своє справжнє обличчя. Виявилось, що чоловік не такий чесний, яким здається оточуючим. Він був готовий обманювати суспільство та зневажити почуття Нори для того, щоб не заплямувати свою бездоганну репутацію. Саме це й розплющило очі жінки на правду, а також кардинально змінило її погляди на своє сімейне життя. Тепер Нора зрозуміла, що була лише іграшкою в руках Хельмера. Вона знала, що любить свого чоловіка, але вже не була впевнена у взаємності їхніх почуттів.

Якщо на початку твору Нора була маріонеткою й жила в золотій клітці, то в кінці п’єси звільнилася від мотузок та захотіла побачити реальність, а не придуманий для неї світ. Раніше головна героїня твору хотіла бути хорошою дружиною та матір’ю, але після розкриття своєї таємниці зрозуміла, що для початку їй потрібно стати вільною людиною. Саме через це вона й покидає «Ляльковий дім».

Я вважаю, що всі зміни за час подій у творі відбулися на краще. Нора не тільки змогла свіжим поглядом оцінити своє минуле й теперішнє, але й зрозуміла, що зараз їй потрібно забути про всі негаразди, подолати перешкоди й будувати світле майбутнє. Заради цього вона навіть змогла покинути свою сім’ю. Не змінилося в Норі лише одне — її здатність на самопожертву, яку оцінити, на жаль, може не кожен.