Твір на тему: «Микола Гоголь – справжній віщатель душі людської»



Микола Васильович Гоголь вважається видатним російським письменником, але витоки його творчості знаходяться в українській культурі. Українець за походженням, цей талановитий митець з дитинства слухав дивовижно красиві й цікаві українські казки, бувальщини і пісні. Саме вони розвивали його уяву, яка згодом знадобилася для створення багатьох творів письменника.

У своїх творах М. В. Гоголь створює не просто окремі народні характери. Завдяки цим характерам він складає узагальнений образ України, своєрідну країну, центром якої становиться Диканька. Він відкриває цю країну для усього людства. Письменник знайомить читачів з мовою, якою розмовляють «поблизу Диканьки» і, як справжній дослідник, навіть надає невеликий словничок найбільш уживаних у цій мові слів.

М. Гоголь неперевершено описує навколишню природу, дуже цікаво розповідає про людей, їхні скорботи і радощі, їхні вірування і звичаї.

І всі ці розповіді пройняті таким замилуванням, таким захопленням, такою великою любов’ю, що жоден читач не може залишитися байдужим: «…Полдень блещет в тишине и зное, и голубой неизмеримый океан, сладострастным куполом нагнувшийся над землею, кажется, заснул, весь потонувши в неге, обнимая и сжимая прекрасную в воздушных объятьях своих». («Сорочинський ярмарок»).

Як і до природи, неможливо залишитися байдужим і до людей, про яких розповідає письменник. Наприклад, це коваль Вакула, герой повісті «Ніч перед Різдвом», який здатний заради коханої красуні Оксани зробити що завгодно, навіть дістати для неї черевички, які носить цариця.

М. Гоголь ніби говорить мовою своїх героїв, яка схожа на народні пісні, він ніби збирає їхні голоси. Завдяки цьому письменнику вдається створити такі чудові твори, як «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», «Миргород» та багато інших, у яких він втілює свою любов до людей, живі почуття, страшну темряву і яскраве світло.

Палким шанувальником повісті М. Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» був великий Кобзар українського народу Т. Г. Шевченко. Він відзначав, що ця повість та інші казкові, майже фантастичні твори М. Гоголя розкривають самобутній, глибокий розум письменника і його безмежну любов до людей.

Та все ж треба відзначити, що деякі образи, створені М. Гоголем, далеко не ідеальні, бо письменник добре розумів, що боротьба добра зі злом вічна, тому не може існувати виключно позитивних героїв з ідеальними рисами характеру. Проте образ України у М. Гоголя, перш за все, романтичний. Завдяки цьому наша рідна країна вражає читачів своїми пристрасними і сильними людьми, своєю барвистою і яскравою природою. Це край, де триває одвічна боротьба добра і зла, край, де люди стають на бік добра і перемагають зло, край, де можливо усе!