Твір на тему: «Літописці – справжні патріоти рідного краю»



Надзвичайно важливу роль для становлення української літератури у всі часи відігравали твори авторів українських літописів XVII-XVIII століть. Так звані козацькі літописи змушують пишатися літературним спадком наших предків і дивуватися нашим талановитим пращурам.

До найвідоміших українських літописців належать такі автори, як Самовидець, Грабянка та Величко. Ці автори, скоріше усього, власними очима спостерігали ті історичні події у житті українського народу, які описували у своїх творах майже в хронологічному порядку. У козацьких літописах XVII-XVIII століть висвітлювалися факти та причини, які привели наших співвітчизників до визвольної боротьби проти польської шляхти, а також докладно описується сама війна, життя українців у ті часи, стосунки нашої країни з іншими державами та внутрішній стан в українських землях.

З творів українських літописців відомо не лише про проблеми життя тогочасних українців, а й про ставлення авторів до всього, що відбувалося у житті їх сучасників. Давньоукраїнські літописи є безцінним джерелом для тих, хто займається дослідженням історії України у період Середньовіччя. Наприклад, такі відомі літописи, як «Дії презельної брані», «Літопис подій у південно-західній Росії в XVII столітті» і «Літописи Самовидця» несуть у собі життєву правду про героїчне минуле українського народу, про його багатовікові страждання, адже створювалися вони на основі реального історичного матеріалу.

Коли читаєш у літописах про видатних українців, таких, як Сірко, Богдан Хмельницький та інші, проймає гордість. Зокрема Сірко, козацький ватажок, який народився на Харківщині, описується літописцями з великою любов’ю. Ця людина стала легендарною постаттю нашої історії. Про нього у своїх творах писав літописець Самійло Величко. Цінність його творів полягає в тому, що вони стали незвичайно корисними для письменників та істориків наступних поколінь. Твори цього літописця допомагали і допомагають більш докладно розбиратися у досить заплутаних і складних історичних подіях, що відбувалися в середньовічній Україні.

У козацьких літописах XVII-XVIII століть висвітлюється боротьба українського народу за самобутній шлях розвитку і його повсякденне життя, відстоювання незалежності Батьківщини і національних прав. У більшості своїх творів літописці прославляють сміливість та гідність козацького війська та їхніх славетних ватажків, стверджують перемогу українського народу над будь-якими ворогами і вказують на силу наших співвітчизників.