Твір на тему: «Чи може книга змінити життя людини?»



У нашому житті нас оточує безліч книжок. Це підручники, довідники, художня та наукова література… Ми не можемо уявити себе без різного роду словесності. Та чи розуміємо ми весь вплив, який має література на нас?

Кожна прочитана нами книжка, залишає в нашій душі свій слід. Навіть детективи та інша популярна література так чи інакше впливають на нас, наш світогляд. Про людину можна зробити висновки, дізнавшись назви її улюблених книжок.

Серед усіх книжок, які мені довелося прочитати, найбільше враження на мене справила Біблія. Я пам’ятаю, як ще в дитинстві мама подарувала мені дитяче видання цієї великої книги. Раніше я ніколи не замислювалася над своєю поведінкою. Я міг погано ставитися до старших та молодших. Я часто ображав тварин, не слухався батьків. Але потім я прочитав цю книжку. Я повністю змінив свої погляди на життя. Притчі, заповіді стали для мене новими правилами поведінки. Мама, тато, бабуся з дідусем дивувалися таким різким змінам. Навіть мої друзі помітили, що я став іншим.

Іншою книгою, яка справила на мене неабияке враження, став «Кобзар». Саме після того, як я прочитав це безсмертне творіння Тараса Шевченка, у мене з’явилися патріотичні ідеї. Саме завдяки «Кобзарю» я ще в дитинстві пройнявся любов’ю до Батьківщини, рідного краю.

Але іноді книжки можуть мати і негативний вплив. Найбільш вразливі люди можуть занадто перейняти поведінку улюблених героїв книжок. Саме так сталося з головним героєм однойменного роману, Дон Кіхотом. Цей дорослий чоловік так любив рицарські романи, що вирішив теж стати рицарем. На жаль, у реальному житті така поведінка мала не дуже позитивні наслідки. Адже не можна переносити вигадки в реальність.

Отже, книжки мають величезний вплив на кожного з нас. Так чи інакше ми змінюємося з кожною прочитаною книжкою. Наш світогляд стає іншим, ми вже не дивимося речі так, як раніше. Із кожної вигаданої історії ми робимо свої висновки, виносимо щось особисте. Частинка кожного персонажа назавжди залишається з нами. Улюблені письменники стають нашими порадниками, їх твори — нашими орієнтирами. Саме тому треба пильно обирати літературу для себе. Адже погані книжки мають поганий вплив, який може нас зіпсувати. Також не треба надто захоплюватися вигаданим сюжетом. Адже те, що гарно виглядає в книжках, може бути зовсім недоречним у реальному житті. Тобто треба робити так, щоб прочитані книжки приносили нам лише користь та мали гарний вплив на наше життя.