Твір на тему: «За яких обставин стався моральний злам особистості Чіпки, чи був у нього інший вихід?» за романом Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»



Соціально-психологічний роман Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» охоплює широкий спектр різноманітних проблем. Одним із провідних мотивів твору є демонстрація поступової деградації головного героя.

Головним героєм роману є Чіпка Варениченко. Саме його життєвий шлях автор робить головною лінією свого твору. Панас Мирний описує соціальні чинники, які мали згубний влив на персонажа.

Першою з таких несприятливих подій, які врешті-решт штовхнули Чіпку на слизьку дорогу, була втрата землі. Молодий чоловік гарно працював на власній ділянці. Він був чесним селянином, поки не виявилося, що земля, яка його годувала, йому не належить. Чіпка почав пити, замість того, щоб почати все спочатку, здолати цю перешкоду. Він не знайшов у собі сил жити, як раніше. Хлопець дуже тісно зіштовхнувся із соціальною несправедливістю, з якою намагався боротися все життя. Але його методи були нищівними. Чіпка не розумів, що зло не можна здолати злом. Горілка, сумнівні друзі та крадіжки стали постійними супутниками селянина. Він уже не бачив іншого шляху.

Але доля посміхнулася Чіпці, коли той одружився з Галею. Це був його шанс почати жити чесно. Галя, незважаючи на своїх батьків, була доброю і щирою дівчиною. Вона ненавиділа спосіб життя батька та матері. Дівчина хотіла завести господарство, працювати на землі. Вона мріяла про просте щастя селянина. Чіпка послухав дружину. Але довго вони не прожили в мирі та злагоді. Більший вплив мав на хлопця батько його дружини, Максим Ґудзь. Він брав Чіпку з собою, щоб разом грабувати та вбивати невинних людей. Герой вірив, що саме так йому вдасться побороти вже згадувану несправедливість.

Отже, Чіпка мав слабку волю, він дав життєвим обставинам зламати себе. Хлопець заплутався, перестав відрізняти добро від зла. Він не виявив сильного характері в тяжку хвилину. Та чи мав селянин інший вихід? Я вважаю, що мав. Усе залежало від нього самого. Через свій власний вибір він проводив час у поганій компанії, з людьми, які спонукали його до злочинів. У той же час друг Чіпки, Грицько, вів успішне господарство, був гарним господарем. Можливо, він теж не був ідеальним, але саме з нього Чіпка мав брати приклад. Ще однією можливістю була його любов до Галі. Це світле почуття могло витягнути чоловіка з безодні. Але небажання дивитися об’єктивно на реальність завжди заважало Чіпці, тому він не зміг виправитися, стати краще, хоча й мав на це шанс.